Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kako naučiti dijete da ne baca stvari oko sebe i na druge?

agresi

Imajte na umu da vaši mališani još uvijek uče pa ih odgajajte da je bacanje stvari neprihvatljivo ponašanje


Vaše dijete koje se do jučer ponašalo “normalno”, danas je iznenada počelo bacati stvari. Poigra se s nečim i umjesto da to odloži, jednostavno baci. Ne želi pojesti bananu, ali umjesto da ju ignorira, uzme i zavitla njome kroz zrak. da, vjerojatno je i vaše dijete ušlo u fazu bacanja stvari, za njega novog, zabavnog načina raščišćavanja prostora. No, roditelji su tim ponašanjem najčešće užasnuti, ne samo zbog nereda, prolivenih sokova koji su “zakačeni” bačenim predmetima, već i bezobraznog ponašanja koje se pojavilo niotkuda.

Ovo su neke od strategija koje možete upotrijebiti i naučiti dijete da ne baca stvari:

1.Razlučite je li to djetetov poziv u pomoć ili jednostavno način komunikacije

Morate imati na umu da vaši mališani još uvijek uče i da bilo koja vrsta ponašanja možda neki od načina na koji oni pokušavaju komunicirati. Kada otkrijete što vam vaše dijete u stvari želi reći, već ste postigli uspjeh. Neka djeca se na primjer osjećaju ignorirano kada im roditelji ne pridaju punu pažnju, pa ponekad znaju bacati stvari kako bi privukli njihovu pozornost.

2.Ne doživljavajte to ponašanje osobno

Ako djetetovo ponašanje doživite osobno, mogli biste reagirati jako emocionalno, što nikada nije dobro – jer bijes, vikanje ili nešto slično neće djetetu na kvalitetan način prenijeti poruku koju želite da primi. Također, zbog neprimjerene reakcije dijete bi moglo češće ponavljati bacanje stvari, jer je izmamilo vašu reakciju, pozitivnu ili negativnu, a i može biti vrlo radosno kada uvidi koliku moć ima nad vama

3.Budite mirni i puni samopouzdanja

Na djetetovo histerično ponašanje najbolje je reagirati smireno, koliko god je moguće te se postaviti tako da djetetu budete i uzor i čvrst oslonac. Ako vas hvata bijes, udahnite duboko nekoliko puta jer to će vam sigurno pomoći da se smirite.

4.Razgovarajte i ponudite izbore

Razgovarate li s djetetom koje baca stvari, koristite jednostavan jezik koji je primjeren djetetu, njegovoj dobi i budite sigurni da vas razumije.Točno mu objasnite što smije, zašto ne smije raditi. Na primjer: “Kocke su za slaganje, ne mogu ti dopustiti da njima gađaš svoju sestru. Ako dijete pak baca hranu ili čašu s pićem, pobrinite se da shvati da ako nešto odleti sa stola, gotovo je s doručkom/ručkom/večerom. nikako ne popuštajte, iako je dijete možda ostalo gladno. Nahranit ćete ga poslije, a sada je bitno da usvoji lekciju.

5.Izvršite obećano

Baca li dijete kocke na nekoga, naglasite mu da ima izbor igrati se njima kako spada ili ćete ih skloniti. Ako gađa djecu pijeskom u pješčaniku, odvedite ga iz pješčanika. Neka nauči da se na takav način jednostavno ne može igrati.

6.Dozvolite djetetu da emotivno reagira

Ako djetetu oduzmete igračku ili ga udaljite iz parka, ono može jako burno reagirati – vrištanjem, plače,. valjanjem po podu…ovisno kako procijenite situaciju, možete svome mališanu upustiti neke utješne i smirujuće riječi ili možete biti tiho i pustiti ga da se “ispuca”. U svakom slučaju, dopustite mu da ispolji svoje emocije jer će se tako odmah i ohladiti.

7.Ponudite djetetu opcije

Ako samo nabrajate djeci što ne smiju raditi i sipate zabrane kao iz rukava, oni neće ništa naučiti. Umjesto da stalno ponavljate “ne smiješ bacati loptu po kući”, recite “možeš  se ići van igrati loptom”. Ili: “Kocke se ne smiju bacati”, zamijenite s: “Ako želiš nešto bacati možemo s malom mekanom lopticom gađati koš”. Također, možete djetetu ponuditi niz drugih aktivnosti koje može raditi umjesto bacanja.

8.Budite strpljivi

Većina ponašanja neće proći preko noći, pa zato budite strpljivi. Djeca vas najčešće testiraju i zato moraju vidjeti da mislite ozbiljno. Zato, oboružajte se strpljenjem i budite mirni koliko god možete. Doći će i bolji dani.

 

Izvor slike: THX0477

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.