Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Kako na plaži napraviti savršen dvorac od pijeska

Savršen dvorac od pijeska možete ukrasiti i bezopasnim jestivim bojama

Ako s djecom planirate na more, sigurno ste već pronašli pješčanu plažu kako bi se djeca mogla igrati, kako u samoj vodi, tako i na plaži. Pretpostavljamo i da ste već nabavili opremu za igru u pijesku, od kantice do lopatica, gravljica i modlica. Donosimo vam nekoliko savjeta kako napraviti savršen pijesak za igru i kako da izgradite savršen dvorac od pijeska ili nekakve druge oblike ili figure.

Za početak je dobro znati da dvorce i figure od pijeska ne grade samo mala djeca već da postoji cijela umjetnost izgradnje od pijeska. Stoga vam ne treba biti neugodno sjesti pored svoje djece i prionuti na posao, a u izradu možete uključiti id rugu djecu na plaži ili se možete natjecati u izgradnji.

Važno je istaknuti i da dvorac ne mora biti velik i otmjen već je važno da se dobro zabavite i poslikate za uspomenu. Dvorac će, prije ili kasnije ili netko srušiti ili će ga odnijeti valovi pa se nemojte previše zanositi. Sve što trebate su pijesak, voda, modlice, kantice i lopatice ili nekakvi kućanski predmeti.

Za početak nacrtajte u pijesku nacrt dvorca kako bi svi koji se uključe znali što trebaju graditi. Izvan nacrta krenite kopati, a pijesak bacajte na hrpu u sredinu buduće građevine.

Ako je pijesak dovoljno mokar možet dodajite po malo vode. Ako je pijesak jako suh, u sredini napravite rupu, dodajte vode i u nju ubacujte pijesak, kako bi bio dovoljno čvrst za oblikovanje. To činite sve dok ne postignete željkenu visinu i čvrstoću.

S lopaticom pravite vanjske zidine, i središnju kulu, dodajte kule iz kalupa od raznih veličina kanti, kako bi dvorac bio čim atraktivniji.

Kalupi malih kanti su izvrsne za izradu kula. Samo ih napunite vlažnim pijeskom do prelijevanja, izravnajte pijesak, okrenite kantu na željenom mjestu i podignite ju. Što više kanti imate, to su vaši tornjevi raznovrsniji.

Nakon što dobijete osnovni oblik dvorca, upotrijebite preostale alate kako bi dvorac bio atraktivan. Dodajte prozore, vrata i druge detalje. Ako je pijesak dovoljno vlažan i zbijen, bit će dvorac čvrst i moći ćete rezbariti dvorac bez urušavanja.

Što napravite zidove ravnijima, to će vaš dvorac izgledati stvarniji. Uzmite plastične žlice ili nožiće, drške od lopatica i rezbarite detalje, od prozora i vrata do cigla na krovu i slično.

Dvorac možete ukrasiti i raznim školjkama, a možete koristiti i boje no isključivo boje za jelo koje ne zagađuju vodu. Kako bi to napravili u plastičnu vrećicu stavite suhi pijeska i dodajte malo boje. Vrećicu jako protresite dok se pijesak ne oboji. Možete napraviti više boja i onda određen dio dvorca pospite željenom bojom.

Boje su posebno atraktivne ako se odlučite umjesto izgradnje dvorca napraviti sirenu, ribu, krokodila ili neku drugu atrakciju.

foto: marthastewart,dianarambles

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.