Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kako mjesec rođenja djeteta utječe na bolesti koje će možda imati?

Jeste li se nekada zapitali zašto vaše dijete baš u nekom trenutku u godini oboli samo od određene bolesti? Naravno,to može biti sezonska bolest. No, kako onda objasniti ako vam se dogodi ovo?

Znanstvenici su mjerili povezanost kroničnih bolesti s mjesecom rođenja djeteta

Majka ste više od jednog djeteta i svako je vaše dijete svake godine dosljedno određenoj bolesti i uvijek ju dobije. Usto, bolest koju jedno dijete dobije potpuno je drugačija od bolesti drugog djeteta, iako svi živote pod istim krovom. 

Istina je da dječji imunitet i vanjske sezonske promjene utječu na njihovo zdravlje. Međutim, ono što možda ne znate je da mjesec rođenja djeteta ima veliku ulogu kada su u pitanju vrste bolesti koje bi moglo dobiti u budućnosti, pa čak i kao odrasla osoba.

Studija, koju je provelo jedno španjolsko sveučilište analizirala je podatke gotovo 30 000 osoba pri čemu su mjerili povezanost 27 uobičajenih kroničnih bolesti s mjesecom rođenja.

Na svoje iznenađenje, otkrili su da je mjesec rođenja značajno utjecao na njihovo cjelokupno zdravlje. Na primjer, za muškarce rođene u rujnu gotovo je tri puta vjerojatnije da će imati problema sa štitnjačom u odnosu na one rođene u siječnju. Slično tome, muške bebe rođene u kolovozu imale su dvostruki rizik od dobivanja astme od onih rođenih na početku godine.Djeca rođena u prosincu pak, sklonija su dobivanju modrica. 

I, ovo nije jedino takvo istraživanje koje je povezalo mjesec rođenja i određena oboljenja. no, zašto je to tako i kakve veze ima u kojem je mjesecu netko rođen?

Znanstvenici vjeruju da ima puno veze s vrstom izloženosti koju pojedinac dobije u majčinoj utrobi kao i u prvim godinama života. Mjesec rođenja djeluje poput pokazatelja razdoblja rane izloženosti različitim čimbenicima. Ti čimbenici uključuju sezonsku različitost, izloženost ultraljubičastim zrakama, temperaturne fluktuacije, vitamin D i izloženost sezonskim alergijama, bakterijama i virusima.

Sve to utječe na razvoj fetusa u maternici i ubrzo nakon što se dijete rodi. Od svih faktora, većina njih spada u izlaganje suncu. Količina izlaganja sunčevoj svjetlosti koju fetus dobije u maternici ili  novorođenče tijekom početnih faza života određuje proizvodnju vitamina D u tijelu. A upravo nedostatak ove izloženosti ima dugotrajni učinak na mentalno i fizičko zdravlje pojedinca. Jer vitamin D, poznat i kao vitamin „sunčevog zračenja“, regulira stotine i tisuće gena u tijelu tijekom faze razvoja.

No, nemojte sad odmah razmišljati kako određeni mjesec nosi potencijalni zdravstveni rizik jer svaki dakako nosi i svoje prednosti. Usto, mjesec rođenja služi samo kao pokazatelj vrste bolesti na koje bi pojedinac mogao u budućnosti obratiti pažnju. 

Oni rođeni u srpnju, kolovozu te prosincu nemaju velike prednosti i nedostatke kada su bolesti u pitanju, iako se i uz njih povezuju neka blaža oboljenja.

Što se tiče drugih mjeseci, znanstvenici su ih povezali s ovim bolestima: 

Siječanj, Ožujak, Travanj – karidovaskularne bolesti
Studeni – neurološke i reproduktivne bolesti
Rujan, Listopad, Veljača – respiratorne bolesti
Lipanj – problemi s bronhima i plućima, predinfarktni sindrom
Srpanj, Kolovoz, Prosinac – nemaju velike prednosti i nedostatke kada su bolesti u pitanju.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.