Istaknute teme Odgoj Zdravlje i sigurnost

Kako kod djeteta izgraditi snažno samopoštovanje

Zdrav osjećaj samopoštovanja jedan je od najvažnijih temelja koji se mora razviti kod djeteta. To je jedan od ključeva djetetovog socijalnog, mentalnog i emocionalnog zdravlja, a igrat će presudnu ulogu u načinu rješavanja problema s poteškoćama, pritiska vršnjaka i drugih izazova na životnom putu.

Samopoštovanje je jedan od najvažnijih temelja koji se mora razviti kod djeteta kako bi zdravo koračalo svijetom

Samopoštovanje je u osnovi način na koji vaše dijete vidi sebe i misli o sebi i svojoj sposobnosti za rješavanje problema. Također ga oblikuje koliko se osjeća voljenim i koliko podrške i ohrabrenja – ili kritike – prima od važnih ljudi u svom životu, prije svega od svojih roditelja.

Evo nekoliko malih, ali značajnih načina kako roditelji mogu pomoći djetetu u izgradnji samopoštovanja:

Pokažite djetetu ljubav svaki dan

Ako djetetu svakodnevno iskazujete ljubav, kod njega ćete graditi osjećaj sigurnosti i pripadnosti koji je presudan za kreiranje pogleda na sebe. Kako dijete raste, nastavit će graditi svoj društveni krug povezujući se s prijateljima iz škole, kvarta, osjećat će pripadnost crkvi, sportskom timu i slično. Roditeljska ljubav postavit će temelje zdravih i jakih veza koje će dijete oblikovati kasnije u životu. Zato zagrlite svoje dijete kad se pozdravljate, pročitajte mu knjigu i pokažite mu da ga volite na mnogo načina, i tako svakog dana.

Igrajte se sa svojim djetetom i zabavite se

Kada se igrate s djetetom pokazujete mu da volite provoditi vrijeme s njim i da cijenite njegovo društvo. Sama zabava s djetetom ima brojne prednosti: ne samo da vaše dijete razvija povjerenje u svoju sposobnost da bude zanimljiva i zabavna osoba koja može formirati čvrste društvene veze, već su studije pokazale da se igrom s roditeljima smanjuje i mogućnost depresije kod djece.

Dajte djetetu odgovornosti i zadatke

Ovisno o djetetovoj dobi, zadajte im zadatke i odgovornosti. To djeci daje osjećaj svrhe i ostvarenja. Čak ako zadatak i ne obave savršeno, pohvalite djecu za sve ono što su učinili dobro i uvjerite ih da će s vremenom postati sve bolji i bolji u mnogim stvarima, uključujući i svoje obaveze.

Neka vaše dijete bude neovisno

Kroz osnovnu školu djeca se uče neovisnosti, a kada dosegnu srednjoškolske godine, mnoga djeca već provode vrijeme sama kod kuće, sama idu u školu i pomažu mlađoj braći i sestrama. Važno je da roditelji omoguće djeci da postaju sve neovisnija, omogućujući im da sami smisle kako razgovarati s učiteljima o bilo kakvim problemima, da sama pišu domaće zadaće, vode računa da nose čistu odjeću i sl…

Učite ih da su problemi i neuspjeh šanse za učenje

Naglasite djetetu činjenicu da čovjek uči dok je živ i da su pogreške dio života. Pogriješiti je normalno, naučite ih da vide da je neuspjeh ono što nas tjera da pokušavamo ponovno i da nešto poboljšamo.

Nikada ne vrijeđajte i ne gnjavite svoje dijete

Kad vaše dijete učini nešto što vas izluđuje ili loše postupa, razgovarajte s djetetom s poštovanjem. Nemojte vikati, prvo disciplinirajte dijete, a potom razgovarajte s njim ugodnim i prijateljskim tonom.

Smanjite upotrebu telefona

Ovih smo dana stalno dostupni zahvaljujući mobilnim uređajima koji nam omogućuju pisanje poruka i slanje na društvene mreže i provjeravanje e-pošte non stop. Istraživanja pokazuju da sve više djece primjećuje da njihovi roditelji ne obraćaju pažnju na njih. Ne osjećaju se dobro ako ih roditelji stalno ignoriraju – stoga, kada provodite vrijeme s djetetom, odložite telefon sa strane.

Poučite ih da samopoštovanje nije arogancija, narcisoidnost ili privilegija

To što ste samopouzdani i što imate samopoštovanje ne znači da mislite da se svijet vrti oko vas ili da su vaše potrebe važnije od potreba drugih ljudi. Uravnotežite zdravo samopoštovanje kod djece s drugim važnim životnim vještinama koje djeca trebaju poput empatije, ljubaznosti, dobrog ponašanja, dobročinstva i osjećaja zahvalnosti.

Neka kreiraju i prikazuju rad

Dječje radove istaknite po kući, a kada ih dijete donese iz škole zamolite ga da vam ispriča o čemu je riječ. Davanjem djetetu šanse da pokaže stvari koje čini ili da razgovara o stvarima koje je stvorilo omogućavaju mu da se osjeća kao da su njegove kreacije vrijedne pažnje i da je važno i njegovo mišljenje.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.