Istaknute teme Odgoj

Kako je tehnologija promijenila roditeljstvo – donosimo pozitivne i negativne strane

Roditeljstvo se drastično promijenilo tijekom posljednjih nekoliko desetljeća jer je tehnologija sve više postajala dijelom svakodnevnog života. Prije trideset godina roditelji su morali pomagati djeci oko stvaranja međuljudskih odnosa licem u lice. Današnji roditelji također moraju uzeti u obzir kako tehnologija utječe na način na koji djeca komuniciraju. Iako su neki aspekti roditeljstva vjerojatno postali lakši zbog tehnološkog napretka, pojavili su se i novi izazovi.

Osim što je tehnologija promijenila roditeljstvo i odgojne metode, mijenja i sam način odrastanja djece

Evo nekoliko pozitivnih i negativnih strana prisutnosti tehnologije u svakodnevnom roditeljstvu.

Pozitivne strane

Lakša dostupnost informacija
Internet je bogatstvo informacija. Od vodećih roditeljskih stručnjaka do objedinjenih društvenih informacija i foruma, roditelji nikada nisu imali veću podršku i resurse koji su lako dostupni, dvadeset i četiri sata dnevno.

Lakša kontrola nad djecom
Praćenje lokacije djeteta nije uvijek najbolja opcija, no ponekad je jako korisno znati gdje se dijete nalazi. Uz video monitora za bebe do pametnih satova s ​​GPS-om i aplikacija za praćenje pametnih telefona, roditelji mogu imati više mira nego nekada prije da su njihova djeca na sigurnom. Tehnologija se razvija i dalje i svakodnevno nam dolaze nove inovacije kako bi roditeljima još olakšali osiguranje sigurnosti svoje djece – kako na njihovom fizičkom mjestu tako i na mrežnim aktivnostima.

Lakše je uhvatiti i podijeliti uspomene
Prošli su dani nošenja filma na razvijanje fotografija i odlaska po novi film kako bi mogli nešto snimiti. Bili smo ograničeni na nekoliko desetaka fotografija pa smo puno promišljenije snimali uspomene. Danas svatko ima mobitel s kamerom i puno više snimamo uspomena za buduća vremena. Iako je važno ne pretjerivati već treba s djecom uživati u trenutku, lijepo je zabilježiti razne faze djetetovog razvoja, snimiti smiješne video uspomene i sl. Jednako je zgodan dar tehnologije mogućnost dijeljenja videozapisa i fotografija s obitelji i prijateljima. Zahvaljujući široko dostupnoj pohrani u oblaku i široko dostupnim aplikacijama za razmjenu fotografija, možete spremati, uređivati ​​i dijeliti cijele albume.

Negativne strane

Sad kad smo istražili neke od mnogih blagodati tehnologije u modernom roditeljstvu, pogledajmo bliže potencijalne negativne strane.

Utjecaj društvenih medija
S jedne strane je zabavno podijeliti s drugima lijepe obiteljske trenutke no samo zato što je lako dijeliti stvari koje naša djeca rade, ne znači da bismo trebali izlagati previše njihovu intimu. Vodite računa da zaštitite dijete i dvaput razmislite što i s kim dijelite kada je riječ o vašoj djeci. Osim toga, društveni mediji žarište su usporedbe. Prikazujemo najbolje aspekte svog života. Prijatelji i obitelj koji objavljuju o svojoj „savršenoj djeci“ mogu nas navesti da uspoređujemo ocjene, sportske performanse, izgled i ponašanje svog djeteta s drugima i podsvjesno projiciramo osjećaj neadekvatnosti na sebe – i još gore – na svoju djecu.

Više nepovezanosti unutar obitelji
Neobična kontradikcija tehnologije jest da, iako nas održava povezanima, ona također može stvoriti nepovezanost kada je riječ o izgradnji odnosa između djece i njihovih roditelja. Razmislite koliko vremena provodite gledajući računalo ili pametni telefon. Je li se to vrijeme postupno (ili naglo) povećavalo otkako ste kupili svoj prvi pametni telefon? Ometano roditeljstvo stvarno je pitanje koje pogađa sve roditelje.

Čak i nešto tako nevino i jednostavno poput provjere tekstualne poruke dok vam dijete postavlja pitanje može učiniti da se osjećaju nevažnima i narušavaju povjerenje. Ako se vaše dijete osjeća kao da se natječe s vašim pametnim telefonom kako bi privuklo vašu pažnju, uskoro se mogu uspostaviti negativne navike i ponašanja.

Vrijeme korištenja
Iako kvalitetno vrijeme upotrebe uređaja može biti korisno za razvoj vašeg djeteta, ono zahtijeva stroga vremenska ograničenja i roditeljsku kontrolu. Prekomjerno vrijeme korištenja zaslona jedan je od najutjecajnijih čimbenika u modernom roditeljstvu. Često se koristi kao nagrada ili za smirivanje djece kad su uznemirena. Suprotno tome, roditelji oduzimaju vrijeme zaslona kao kaznu za loše ponašanje. Održavajte zdravu ravnotežu između vremena korištenja i vremena za igru. Tjelesna igra ne samo da pomaže razviti zdrave navike vježbanja i tjelesnu spretnost, već također potiče kreativnost i maštovitu igru.

Sigurnost i dobrobit
Prije Interneta, roditelji su bili prvenstveno zabrinuti zbog fizičke sigurnosti svoje djece i ograničenog programa kojem su bili izloženi na televiziji i radiju. Internet postavlja neizmjerni broj novih sigurnosnih problema za današnje roditelje, uključujući internetsko zlostavljanje, neprikladan sadržaj, pretjerano vrijeme upotrebe i još mnogo toga. Preuzmite aktivnu ulogu u prisutnosti vašeg djeteta na mreži. Održavajte dijalog s djetetom o opasnostima na mreži.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.