Novosti i događanja Zabava i zanimljivosti

Kako izgledaju dječja igrališta u Beču – imaju česme, sprave za igre s vodom, mini igrališta za nogomet i košarku, stalke za bicikle…

Grad Zagreb zaista se može pohvaliti brojnim i lijepim igralištima za djecu, a djeci i mladima dostupna su svakodnevno i školska, sportska igrališta. No, Zagreb je, ako pogledamo susjedne metropole, već odavno trebao podići ljestvicu i kod osmišljavanja igrališta za djecu i mlade. Nekada hvaljeno igralište u Parku Kate Šoljić danas je opasna čelična konstrukcija iz koje vire brojne opasnosti. Jedina dva veća i osmišljena igrališta su na Bundeku i Boćarskom domu.

Sportska igrališta su manja i ograđena pa djeca ne moraju nepotrebno trčati

Provjerili smo kako to rade u gradu koji je već godinama na prvom mjestu u svijetu po kvaliteti sadržaja za obitelji. Za nadati se da će se i zagrebačka igrališta uskoro početi uređivati kao ona u Beču gdje ih je više od 2450 igrališta. Od tog broja, njih čak 100 ima nekakve vodene sadržaje.

Od 100 igrališta s vodenim sadržajima, njih 12 kompletno je vodenih igrališta na kojima se djeca mogu igrati s vodom na različite načine. Osim vode za igru, kod obnove parkova nastoji se u svakom urediti i česma za piće.

Najbolji primjer osmišljenih dječjih igrališta je novo naselje u 3. gradskom okrugu Landstraße gdje su igrališta smještena ispod nadvožnjaka kojim prolazi gradska željeznica pa se djeca mogu igrati i ako pada kiša. Tu su spojili ugodno s korisnim dok isti prostor u Zagrebu ispod željeznice duž nove Branimirove služi kao ilegalno parkiralište za kamp kućice i stara vozila.

Posebno vrijedi istaknuti kako su u Beču prestali s gradnjom ogromnih sportskih terena za djecu već umjesto jednog nogometnog ili košarkaškog igrališta naprave više manjih. Osim što su manjih dimenzija, manji su i golovi, a koševi su niži pa djeca od 7 godina zaista mogu uživati u nogometu ili košarci za rarazliku od naših igrališta gdje malo koji osnovnoškolac može ubaciti loptu u koš visine za profesionalne košarkaše.

Za igrališta u Beču zadužen je Magistratski odjel za održavanje zelenih površina i igrališta, sektor Razvoj i upravljanje projektima. Iz Grada Beča su nam kazali da Odjel u dogovoru s gradskim okrugom predlaže da se prije planiranja zelene površine ili igrališta za mišljenje pitaju i stanovnici samog okruga.

Dječja igrališta

Igrališta za djecu u Beču dijele na igrališta u šumi, vodena igrališta i tematska igrališta (pustolovno igralište, cvjetno igralište, vatrogasno, igralište s nastambama kukaca, gusarsko igralište, igralište s vlakom i željeznicom). Iz Grada su kazali da se kod planiranja pazi da se djeci omogući kreaivna igra, odnosno da igrališta treba oblikovati, a ne ih samo opremiti te da je potrebno u obzir uzeti sve dobne skupine.

-Oblikovanje prostora za igru i kretanje kao i opremu potrebno je prilagoditi zahtjevima korisnika parka. Planiranje treba uključiti različite sprave za igru koje se mogu koristiti, a česma bi trebala biti uključena u plan, barem u neposrednoj blizini igrališta. Osim toga potrebno je osigurati dovoljno hlada, ako je potrebno strukturnim elementima dok drveće ne da dovoljno sjene – kazali su iz Beča.

Dodali su da na ulazu u igralište treba osigurati dovoljno mjesta za kretanje i odlaganje npr. dječjih kolica ili bicikala, a kod gradnje treba dati prednost prirodnim materijalima za zaštitu od pada (pijesak 0,5-2 milimetra, šljunak, kora, ostaci od sječe drveća) – istaknuli su. Ako se pak koristi guma paze da se koriste svijetle boje jer je temperatura na površini niža kada je jako vruće.

Igrališta za igru s loptom

Uz igrališta sa spravama, nimalo manje važna su i igrališta za igru s loptom. Tako se grade igrališta za sportove nogomet, košarku, odbojku i stolni tenis te uličnu košarku, odbojku na pijesku, boćanje.

Ako se igralište nalazi uz ulični prostor ono mora biti ograđeno mrežom, posebno ako se nalazi u parku.

Pažnja se posvećuje i izboru podloge pa se bira ona koja upija zvuk, pogotovo kod uređivanja košarkaškog igrališta.

Foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.