Istaknute teme Odgoj

Kako izbjeći odgoj “privilegiranog” djeteta

privilegiranog djeteta

Osjećaj privilegiranog djeteta nastaje kada se sve dobije bez truda ili zasluge

Mnogi će komentirati kako su djeca danas gazde svojim roditeljima i da to nije u redu. Drugi će se usprotiviti i istaknuti da se danas njeguju drugačiji načini odgoja te da smo se kao društvo razvili na novu razinu.

Htjeli mi to priznati ili ne, studije potvrđuju da su djeca danas puno privilegiranija nego što su bila prije. Dano im je, ponuđeno i omogućeno više nego njihovim roditeljima, a da ne spominjemo bake i djedove. Djeca mnoge stvari koje su se prije 30 i više godina smatrale luksuzom uzimaju zdravo za gotovo.

Osjećaj privilegiranosti najčešće nije osobina koju roditelji žele svome djetetu. No, već i mali postupci mogu rezultirati tom osobnošću. Kako to spriječiti?

Svakako je važno prepoznati znakove u ponašanju vašeg djeteta, kako biste na vrijeme mogli “obuzdati” neželjeno ponašanje.

Što je u stvari osjećaj privilegiranosti? Neki ga objašnjavaju kao očekivanje da mu se sve omogući i da bez bilo kakvog rada, truda ili zasluge. Na primjer:

  • dijete koje očekuje novac bez da je obavilo i jedan zadatak koji ste mu zadali i odredili “plaću” za njega
  • dijete koje se uzrujava zbog loše ocjene iako zna da uopće nije učilo i nije zaslužilo bolju ocjenu
  • očekivanje da se prema njemu ponašaju bolje nego prema drugima, bez posebnog razloga, samo zato jer oni misle da je to njihovo pravo

Kako dijete postane takvo, odnosno, otkud mu takva očekivanja? Nekoliko je stvari koje roditelji vjerojatno i nenamjerno rade, a potiču tavo ponašanje:

Pretjerano su blagi

Kao roditelji želimo da naša djeca iskuse “zabavnu” stranu života. Vjerujemo da bi se trebali igrati vani i uživati ​​u djetinjstvu, a ne brinuti se oko obavljanja poslova i drugih dosadnih “odraslih” stvari. Zato smo često preblagi prema njima kada ih treba osloboditi odgovornosti i slično.

No, ističu stručnjaci, to je i jedna od najčešćih grešaka. djeca bi trebala imati svoje poslove i zaduženja prema svojoj dobi i mogućnostima. Bilo da se radi o postavljanju stola prije ručka ili raščišćavanju istoga nakon obroka, pomaganja pri pranju rublja ili pospremanja sobe. Neki od ovih zaduženja mogu početi već od treće godine i polako se nadograđivati.

to ne samo da ih uči odgovornosti već i tome da budu timski igrači jer svaka obitelj treba djelovati kao tim kako bi postigla najbolje rezultate.

Lakše je sve obaviti sam

Djeca će pogriješiti, razbiti, proliti, usporiti cijeli proces. toliko je lakše i brže kad roditelj sve obavi sam! Razmišljate li i vi tako?

Možda će vam se činiti lakšim jednostavno „popustiti“ i pružiti djetetu slatkiš, iako nije pospremilo svoju sobu ili ćete im dati čokoladu da biste utišali napad bijesa koji je uslijedio kada ste rekli da nema čokolade jer soba nije pospremljena.

No, takvi postupci s vaše strane im samo usađuju da ne trebaju napraviti ništa da bi dobili nagrade. Možda tek tu i tamo mogu izvesti neku emotivni spektakl kojeg će roditelj utišati čokoladom.

To vam s emožda ne čini kao velik problem sada dok su mali, no djeca će odrasti s određenim osjećajem da će nagrade doći bez rada i truda i onda će se duboko razočarati.

Ako mama i tata uvijek spašavaju svoje dijete od pogrešaka, to će također stvoriti stav da dijete nije odgovorno samo za sebe. Može biti primamljivo potrčati u spas djetetu koje se bori ili koje je izgubilo utakmicu i uznemireno je. Međutim, djeca moraju naučiti kako obrađivati ​​i prevladati negativne osjećaje, a najbolji način za to je pustiti ga da se s njima samo suoči.

Također, budite i uzoran model, pokažite djetetu kako se i vi sami ponekad borite s problemima te tražite izlaz. Budite onakvi kakvi želite da vaše dijete bude. To je možda jedan od najlakših načina za potaknuti djecu da rade za ono što žele i ne očekuju da im se išta preda “na ruke”.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.