Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako “istrpjeti” kada druga mama krene kritizirati vaše dijete

kritizirati

Kada druga mama počne kritizirati vaše dijete, većina će reagirati defenzivno

Majčinstvo je obilježeno jednim čudnim fenomenom. A taj je da će se većina mama kritički osvrtati same na sebe, žaliti se kako griješe, kako su im djeca ovakva i onakva. No, u trenutku kada to učini druga osoba, kao da se stvori neki obrambeni zid ljutnje. Ne, nije vam niti malo prihvatljivo da tamo neka žena krene kritizirati vaše dijete.

Većina ljudi postane defenzivna kada prime kritiku i to je ljudski. Teško je negativne komentare odslušati s osmijehom! Bilo da ona dolazi od člana obitelji ili od neke mame na igralištu, i iako u njoj možda ima i istine, teško se s njome nositi.

Svaka mama zna da njezino dijete ima loše i dobre strane, svoje snage i svoje slabosti. No, na kraju dana ga ipak gleda kroz ružičaste naočale.

Kako onda odreagirati kada čuje nešto negativno na račun svog djeteta? Kako sačuvati srce i živce, stati na djetetovu stranu, a opet ne započeti svađu s nekim u parku?

Perspektiva

Ponekad je potrebno steći pravu perspektivu kako biste situaciju mogli realno sagledati. Mama pritom treba zapamtiti da oni koji kritiziraju njezino dijete imaju svoj stav, dok je njoj lako pasti u zamku subjektivnosti i gledajući dijete vidjeti savršenstvo.

Zato joj je ponekad teško uvidjeti djetetove pogreške i područja u kojima se možda ne snalazi najbolje.

Osoba koja pak kritizira njezino dijete ima drugačiju perspektivu, koja na neki način može biti iskrenija. Iako može biti teško, najbolje je pokušati to ne uzimati k srcu i razmisliti o tome što druga mama govori.

Budite čvrsti kada treba

Lako je zauzeti obrambeni stav kada se osjećate kao da druga mama osuđuje ili čak posramljuje vaše dijete, ali najbolje je ostati smiren.

Budite otvoreni te recite kako se ne slažete s određenim tvrdnjama te ih potkrijepite neki msvojim dokazom. Također, možete ljude zamoliti da biraju ljepše riječi dok pričaju o vađem djetetu.

Ako smatrate da druga osoba nije u pravu i da čini vašem djetetu štetu, možete uvijek odgovoriti starim dobrim ignoriranjem.

Složite se

Ovo vam se može učiniti pogrešnim na toliko različitih načina, ali ponekad je nužno za očuvanje vašeg mentalnog zdravlja i izbjegavanje sukoba.

Na primjer, ako druga mama kritizira ponašanje vašeg djeteta, uvijek možete reći: “Zanimljivo” ili “Imat ću to na umu”. To je nešto što potvrđuje ono što je druga mama rekla, obećaje da ćete se pozabaviti “problemom”, ali ne poziva na daljnju kritiku i raspravu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.