Istaknute teme Odgoj

Kako djetetu usaditi osjećaj samopouzdanja?

Djeca su rođena puna samopouzdanja, kako ga održati kroz djetinjstvo


Sva djeca se rađaju s jakim samopouzdanjem, no kako odrastaju mijenja se i samopouzdanje. Stoga, pitanje je hoće li ga izgubiti ili osnažiti.  Donosimo 10 načina pomoću kojih im možemo pomoći da zadrže i osnaže samopouzdanje.

Potičite kod djece istraživanje, maštu i eksperimentiranje

Djeca su prepuna ideja i mašte pa umjesto da ih u tom suzbijate riječima ‘kakve to gluposti radiš’, radije ih potičite u kreativnom razmišljanju. Neka se djeca igraju u svom svijetu u kom će konj letjeti i u kom će oni biti ustvari netko od njihovih prijatelja. Pustite ih i da istražuju u nepoznatom prostoru i da eksperimentiraju npr. s nekom novom hranom. Naravno da djeci ipak ne treba dati odriješene ruke da čine i idu gdje god žele, no treba im pustiti da zadovolje svoju radoznalost.

Odredite limit koliko često ćete koristiti u odgoju djece riječ ‘ne’

Postoje slučajevi kad je to potrebno no pokušajte što češće ‘ne’ zamijeniti skretanjem pažnje na drugi, pozitivan izbor. Na taj način nećete rušiti njihovo samopouzdanje.

Nemojte djecu olako hvaliti jednostavnim izrazima ‘bravo’, posvetite njihovim uspjesima više pažnje

Djeci su postignuća koja se nama čine malima ustvari ogroman posao i stoga zaslužuju i malo više pažnje roditelja od obične fraze da su nešto dobro učinila. Tako, neka vam ne bude teško odšetati s djetetom u kuhinju ako vam je reklo da je uspjelo otvoriti koš za smeće i ubaciti papir već ga pohvalite i pitajte da vam to i pokaže. Dijete će sigurno bit i sretno što ste pokazali interes za njegov napredak i bit će prepuno ponosa i sreće.

Koristite afirmativne riječi kod razgovora o njihovim djelima i to posebnim rječnikom

Kada dijete nešto nacrta pohvalite ga riječima poput ‘Ti si to jako lijepo nacrtala, sviđa mi se kako si obojala maminu kosu u žutu boju’. Bitno je da dijete dobije još više poticaja za kreativnost, detalje i daljnji angažman.

Pokažite djeci da vas zanima što rade

Spustite se na ‘njihovu razinu’ i postavljajte im pitanja o igri, igračkama, zamislima…. Pitajte ih pitanja o tome što oni rade i zašto. Pustite ih da objasne svojim riječima i slušajte ih sa zanimanjem. Djeci je važno pokazati da netko ima interes za ono što pričaju i rade jer tada osjećaju da su bitni i da se ne moraju boriti za nečiju pažnju.

Naučite ih kako stvoriti ciljeve

Naučite ih da si zacrtaju ciljeve, sukladno naravno njihovoj dobi. Oni mogu biti kratkoročni i dugoročni. Tako kratkoročan cilj može biti do kraja tjedna napisati pozivnice za rođendan i dati ih prijateljima u vrtiću ili pak naučiti pjesmicu napamet dok dugoročan cilj može biti skupljanje plastičnih boca u kući, a od kojih će se novac skupljati u kasicu za novi bicikl. djeca će se uz završene ciljeve osjećati dobro, a naučite ćete ih pozitivnom planiranju u budućnosti.

Dodijelite im u skladu s godinama odgovarajuće poslove za jačanje samopouzdanja da to mogu

Naučite djecu odgovornosti još odmalena dodjelom sitnih poslova koje moraju obaviti. Neka djeca će morati u početku koristiti podsjetnike i upute, posebno ako im odredite nove poslove koje ranije nisu morali obavljati. Možete početi s pospremanjem igračaka prije odlaska u krevet, jutarnjeg pospremanja kreveta, nošenja tanjura u sudoper nakon ručka i slično.

Dajte djeci dodatni poticaj za neke aktivnosti

Zajednički dogovorite cilj, a potom dogovorite i uvjete. Recimo, za malo stariju djecu dobar primjer je dodatna štednja novca za kupnju neke igračke. Umjesto da djeci samo date novac ili kupite igračku, dogovorite se za štednju pa ih zaposlite očistiti kuću ili oprati automobil. Kod mlađe djece možete se pogađati na način da, npr. uvjetujete odlazak u igraonicu ili slično tim da mora prvo tjedan dana piti sirup (naravno ako je dijete bolesno).

Dijete će često pitati da li je gotovo sa sirupom i kada idete u igraonicu. Važno je da u konačnici svi pobjeđujete: dijete će naučiti da treba vremena do nekog cilja koji morate ispuniti, a vi kao roditelji ćete bez prisile postići da dijete popije sirup.

Učite ih da budu sigurni u komunikaciji i javnom nastupu

Odličan način da se pomogne potaknuti samouvjerenost u svakodnevnoj komunikaciji je raditi na javnom govorništvu. To naravno ne treba biti prava publika. Za početak to može biti mama ili tata, potom oboje, zatim baka, djed ili druga djeca…

U početku djecu potičite da vam pričaju kako su provela dan u vrtiću ili kod bake, zatim neka vam pokušaju ispričati priču i slično. Za samouvjereni nastup pomoći će i pjevanje pa ohrabrujte djecu i da pjevaju pred vama i drugima, a kasnije ih možete i snimiti pa im pustiti da se vide i sama.

Imajte povjerenja u sebe

Da bi ovo sve prenijeli na djecu, i sami morate vjerovati u sebe. Djeca često preslikaju u vlastito iskustvo naše ponašanje pa pokušajte sakriti svoje strahove pred njima i potičite ih da ne ponove ono što sami ne možete promijeniti kod sebe. Naravno da ne treba ići u krajnost i pustiti djecu da budu napadna ukoliko ste vi povučeni i slično no nije rješenje djecu stalno ni ušutkavati.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.