Istaknute teme Odgoj

Kako djeci uspješno skratiti vrijeme provedeno pred tv-om?

15797777191_b6b241dfa9_k

Kako izbalansirati obiteljske i televizijske aktivnosti vašeg djeteta na zajedničku korist


Mnogi roditelji smatraju da njihova djeca provode previše vremena pred tv ekranom i željeli bi da više žive stvarni život umjesto gledanja tuđih. Nije sporno da djeca mogu “pokupiti” i neke korisne stvari s malih ekrana, ali činjenica  je da boravak pred tv-om dugoročno ne donosi baš puno koristi. Dužnost roditelja je učiti djecu i omogućiti im da odrastaju uz digitalni svijet koji  je neizbježan no jednako tako njihova dužnost je podučiti djecu da iz digitalnog okuženja uzimaju samo ono potrebno i dobro, a ne da se u njega povuku i provode po cijele dane.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako ćete izbalansirati obiteljske i televizijske aktivnosti vašeg djeteta na zajedničku korist, odnosno, kako skratiti vrijeme provedeno pred tv-om?:

  1. Govorite i slušajte

Neke teme u obitelji zaslužuju više od jednog razgovora, pa tako i ova. Važno je da s djecom redovito pretresate njihove aktivnosti pred ekranom, i usuglasite se koliko će česte one biti i u koje vrijeme.
Recite djeci da shvaćate sve dobrobiti modernog digitalnog doba koje usvajaju, ali da sito tako ne smiju izgubiti kontakt sa stvarnim svijetom i svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Tajna je u tome da pustite i djecu da kažu svoje, podijele s vama što i kada žele gledati te zašto. Bit će otvoreniji za vaše kritike, ako uvide da ste i vi otvoreni za njihove argumente.

  1. Stvorite zdrave navike

Ako sami ne pružate dobar primjer, kako ćete onda odvojiti djecu od ekrana? Znate na što mislimo? Djeca vam nešto pričaju, a vi tipkate po mobitelu…večer provodite na laptopu…ne šaljete poruku kako digitalni život treba spremiti na stranu. Pokažite djeci da postoji i puno drugih načina zabave: šetajte, čitajte knjige, izađite  na sladoled…

  1. Uspostavite neke rituale

Svaka kuća ima svoja pravila. Negdje nema gledanja tv-a za vrijeme obroka, drugdje je to dopušteno. Negdje djeca moraju predati sve digitalne spravice prije odlaska na spavanje. Neka imaju ograničeno gledanje tv-a na 2 sata dok neka smiju provesti pred ekranom koliko god vremena žele. Uspostavite svoje rituale i rutine i djeca će i hs vremenom prihvatiti, pa će vam biti lakše kontrolirati cijelu situaciju.

  1. Izbjegnite pregovaranja s djecom

Mnoga djeca znaju biti jako uvjerljiva i dobri pregovarači te krajnje uporni kada nešto žele. Nemojte se upustiti u ovu igru, pogotovo jer neće dobro završiti. djeca će uvijek željeti još koju minutu više, a onda im ta koja minuta neće biti dovoljna i sve će završiti svađom. Bolje ih odmah naučiti da pregovori ne dolaze u obzir

  1. Uložite vrijeme u povezivanje

Njegujte odnos sa svojom djecom, radite zajedno neke stvari, zabavljate se. Odvojite vremena da biste s njima izgradili kvalitetan odnos. Začudit ćete se i odmahnuti glavom ,ali mnogi roditelji su u stvari sretni što su im djeca zabavljena tv-om, jer na taj način ne moraju brinuti kako ih zaokupiti i imaju više vremena za sebe.

  1. Budite neustrašivi

Neke roditelje ne pogađa kada im dijete kaže: “Ti si najgora mama na svijetu!” ili “Mrzim te i htio bih da mi je Marina mama, a ne ti!”. Neke pogađa i tjera u plač. No, bez obzira na bijes vašeg djeteta, vi morate ostati roditelj i donijeti neke nepopularne odluke koje će možda biti okidač za navalu bijesa. Dakle, budite spremni na gubitak popularnosti i omiljenosti u kući, ako želite iskorijeniti tv za vrijeme večere li gašenje računala nakon sat vremena na njemu. Ne možete imati i ovce i novce!

  1. Zaboravite na povlačenje

Ako želite uvesti redukciju kod korištenja televizije, računala, tableta i mobitela ne očekujte da će vam  djeca reći: “Hvala mama što si mi skratila vrijeme koje mogu provesti na internetu..!”
Također, neka vas ne pokoleba ni činjenica da su tableti, mobiteli, prijenosna računala i cijeli niz elektroničkih uređaja vrlo poticajni pa se nemojte ni upuštati u duga objašnjenja djeci  zašto  ne mogu imati ono što žele. Shvatite da je razočarenje jedan dio odrastanja s kojim se djeca moraju naučiti nositi kako bi izrasla u zdrave osobe i da je normalno da će u tom trenutku naljutiti jer žele biti on line kao i prijatelji, završiti igricu prije drugih ili pogledati ponovno neki crtani pa se spremite i na val bijesa. Uvjerite prvo sebe, a potom ćete lakše i dijete da je to što činite dobro za njih i da oko toga nema pregovora i povlačenja.

 

Izvor fotografija: Donnie Ray Jones

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.