Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Kako djeci osigurati nezaboravno ljeto

3510826011_776d223243_b

Razmišljate li o novim stvarima koje će vaše dijete naučiti, mjestima koje će vidjeti i prijateljima koje će steći?


O ljetu razmišljamo cijele godine i pomisao na tople dane koje ćemo provesti na godišnjem odmoru sa svojom obitelji hrani nam dušu. Razmišljate li o novim stvarima koje će vaše dijete tijekom ljeta s vama naučiti, mjestima koje će vidjeti i prijateljima koje će steći? Sastoji li se ljeto vašeg djeteta od novih iskustva ili će možda njegov najveći dio provesti gledajući televiziju i igrajući igrice?

Svatko te dane provodi na svoj način, a vi se možete potruditi omogućiti djeci najbolje ljeto uz ove naputke.

Svaki dan odvojite vremena za svoje klince

Bez obzira hoće li to biti čitanje slikovnica poslijepodne na balkonu ili ćete možda izaći u vrt, leći na deku i brojati zvijezde na noćnom nebu odvojite dnevno nešto vremena kako biste se zabavili i povezali sa svojom djecom.

Imajte na umu da nije bitno kako izgleda i koliko je “veliko” to što radite, već kako se vi svi skupa osjećate dok to radite.

Ne trebate biti savršena kućanica s gomilom zanimljivih aktivnosti da bi vaše dijete uživalo provodeći vrijeme s vama.

Osmislite im dnevni raspored

Kao i odrasli i djeca tijekom radne, školske ili vrtićke godine dožive određenu količinu stresa i umore se od društvenih aktivnosti.

Ali isto tako trebaju strukturu, odnosno da im dan i tjedan imaju neku strukturu i oblik kako bi znali što da očekuju.

Na primjer – ujutro prvo idemo u park, a poslije toga ćemo malo pospremiti po kući. Potom se odmaramo, onda ručamo i nakon toga slijedi vrijeme za crtić.

Svako pak poslijepodne provest ćemo, npr, kupajući se na bazenu.

Posvetite se tome da izbjegnete stres i jednostavno uživate u životu

Djeca osjete naše raspoloženja, a imaju i tendenciju “pokupiti ga”, pa ako vas izjeda stres, lako bi mogao početi utjecati i na njih.

Ako morate ići na posao, potrudite se da se “isključite” od svega kada provodite vrijeme s djecom, a ako ste s njima kod kuće, prepustite se ljetnim užicima i razbibrizi jer će vaš pozitivan stav stvoriti opuštenu i veselu atmosferu u kući.

Uživanje u samoći

U modernom svijetu to je doista vještina. Dakle, naučite dijete da se osjeća ugodno provoditi vrijeme samo sa sobom, bez dodataka moderne tehnologije.

Vrijeme je, na kraju krajeva, ono od čega je život sačinjen i ne treba ga se trošiti uvijek na iste stvari, već kvalitetno u njemu uživati, kao što se uživa u finoj hrani li dobrom filmu.

Potaknite dijete da isproba nešto novo

Ljeto je najbolje doba za biti kreativan, eksperimentirati, naučiti i isprobati nešto novo.

Mnogi će se složiti da je to izvrsno vrijeme za naučiti plivati, no tu je još mnoštvo drugih zanimljivih aktivnosti – od jahanja, mini golfa, do slikanja ili čak isprobavanja borilačkih vještina.

Neka vaše dijete samo izabere  što bi voljelo raditi, no ako nema inspiracije, ponudite mu nekoliko mogućnosti.

Budimo pošteni i recimo da je tv odličan način za ubijanje dosade i da ga više-manje svi koristimo i dozvoljavamo djeci da određeno doba dana provedu pred ekranom. No, negdje ipak treba povući crtu. Ograničite djeci korištenje tv-a, računala i mobitela tijekom ljeta iz jednog jednostavnog razloga. Postat će naime puno kreativniji tražeći alternativne načine zabave.

Uvedite dnevno čitanje i redovne posjete knjižnici

Knjige razbuktavaju maštu i “ubijaju” vrijeme, pa teško da ima bolje i korisnije zabave od njih. Ako vaše dijete još ne čita samo, odvojite vrijeme da mu čitate, jer to ima mnoge pozitivne učinke, kod djece se razvija ljubav prema pričama, učenju novih stvari.

Također, uvedite posjete knjižnici kao nešto što će se stalno nalaziti u vašem rasporedu. Naime, tamo se tijekom ljeta održava niz zabavnih radionica, gledanje crtića i pričanje priča, a djeca se imaju priliku družiti i zaljubiti u sve te silne naslove.

Budite svjesni da će djeci trebati neko vrijeme za prilagodbu

Stres koji se nakupio prilikom godine sada treba izaći i iz vašeg djeteta, što može rezultirati nekim promjenjivim raspoloženjima – cendranjem, povlačenjem u sebe, svađanjem.

Budite spremni na to i pustite djecu da se ispušu od svoje mrzovolje kako biste ostatak ljeta proveli opušteno. Ako pak šaljete dijete na nekoliko dana u neko odmaralište ili kamp, to također za njega može biti malo stresno.

Provedite prije odlaska dosta vremena zajedno i potrudite se da ti trenuci budu zabavni i lepršavi jer takvi osjećaji pomažu djetetu da se opusti i oslobodi tjeskobe zbog odlaska.

Isplanirajte stvaranje fantastičnih uspomena

Nije bitno imate li novaca i idete li negdje jer najbolje i najljepše uspomene ne koštaju ništa. Sazovite obiteljski sastanak i neka se svaki član izjasni kakvo mu je ljeto do sada bilo što mu je bilo najzabavnije. Neka svatko iznese i barem jedna prijedlog što bi volio raditi ovoga ljeta i da u to bude uključena cijela obitelj.

Neka svi prijedlozi budu umjerene cijene i potrudite se da ih sve usvojite do završetka ljeta. Ideje? Zajednički odlazak u Vodeni park, izlet u Eko selo, turnir u badmintonu, gradnja divovskog pješčanog dvorca, odlazak u planine…

Na kraju ljeta isprintajte slike i napravite obiteljski album

Na kraju ljeta porazgovarajte o najljepšim trenucima i saznajte što se vašu djecu najviše dojmilo te kako su se provela. Vjerojatno ste uslikali i zavidan broj fotografija – pregledajte ih zajedno i prisjetite se svih zabavnih trenutaka te potom odaberite one najbolje. Od tih fotografija napravite obiteljski album koji ćete kasnije sa zadovoljstvom listati.

Izvor slika: CatherineBruno CaimiNederlands Openluchtm

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.