Istaknute teme Odgoj

Kako disciplinirati jednogodišnjaka?

jednogodišnjaka

Od jednogodišnjaka ne očekujte previše, ali ni premalo. Postavite realna očekivanja

Mislite da nema smisla “disciplinirati” jednogodišnje dijete i da je premalo da bi išta shvatilo? Naravno da ga nećete odgajati kao dijete s kojim možete smisleno razmjenjivati mišljenja, ali dobri temelji grade se od malih nogu.

Ustvari, s jednogodišnjakom se može puno napraviti. To je, uostalom, pravo vrijeme za započinjanje dobre prakse.

Dakle, najbolje je krenuti s postavljanjem granica, obuzdavanjem tantruma, pružajući pritom djetetu stalno vodstvo i podršku u situacijama u kojima će se neizbježno naći.

Također, vrlo je važno da shvatite u kakvom je razvojnom razdoblju vaše maleno u toj dobi te da vaše mjere bude prilagođene razvoju i mogućnostima, kao i vaša očekivanja.

Stvorite sigurno okruženje

Jednogodišnjaci žele upoznati svijet koji ih okružuje više od ičega drugog. Da bi to napravili, kotrljaju se, pipkaju, mirišu, vuku, guraju u usta, ližu i osluškuju…

Kako se u svom istraživačkom pohodu koji ne poznaje granice ne bi ozlijedili, važno je osigurati kuću i ukloniti potencijalne opasnosti. Ako imate stepenice, postavite na njihov vrh sigurnosna vratašca. Osigurajte oštre rubove namještaja.

Jednako kao i ladice i vrata ormarića kojima djeca mogu ozlijediti prste. Posebnu pažnju posvetite i utučnicama, te štokovima vrata koja su omiljena mjesta za gurati prstiće.

Sklonite igračke koje na sebi imaju dijelove koji se mogu otkinuti, sve sitne predmete, odjeću s gumbima, lijekove i igračke kod kojih se može lako doći do baterija.

U sigurnom okruženju kojeg ste stvorili, uvijek nadgledajte svoje dijete. S vremenom ga možete učiti koje stvari može dirati i istraživati te na koji način.

Postavite jasne i čvrste granice

Dijete od godinu dana nije namjerno “neposlušno”. Prije možemo reći da djeca ispituju granice i testiraju koliko daleko mogu otići u istraživanju svijeta oko sebe. Dakle, nije ispravno kažnjavati dijete ako se ne ponaša onako kako ste vi u određenoj situaciji zamislili.

Umjesto toga, postavite jasne i čvrste granice kojih ćete se marljivo pridržavati. Ako se dijete ne pridržava onoga što ste mu objansili (pokazali), nježno ga podsjetite na ono što se očekuje.

Također, nemojte popustiti i napraviti kompromis zato što dijete ima ispad bijesa jer nešto ne smije. Utješite i smirite dijete, ali granice neka ostanu postavljene kako su i bile.

Razvijte rutinu i držite je se

Rutina djeci pruža osjećaj sigurnosti. Usto, ona im pomaže d ashvate što trebaju napraviti te što se od njih očekuje. Rutina pomaže i kod postavljanja granica jer je onda djeci uvijek znaju što slijedi.

Uvijek se držite svoje uspostavljene rutine te vremenom u nju ubacujte po neku novu aktivnost. No, te aktivnosti nikada ne smiju utjecati na vrijeme obroka i odlaska na spavanja. Redoviti obroci i spavanci smanjuju razdražljivost, plač i ispade.

Budite uzor

Mala djeca vole imitirati ponašanje odraslih, zato budite uzor. Npr, ako ne želite da urlaju, vrištee i laču, nemojte ni vi stvari u svom domu rješavati vikanjem.

Preusmjerite pažnju

Ako vidite d as edijete približava nečemu opasnom, čvrsto recite “ne” i uklonite opasnu stvar. Alternativa je pak djetetu preusmjeriti pozornost na nešto što je sigurno.

S vremenom će dijete shvatiti koj use stvari “zabranjene”.

Ograničite izbor

Jednogodišnjaci žele sami donositi neke odluke, no kada imaju previše toga za izabrati, to neće završiti dobro. Dakle, pružite im izbor, ali ga ograničite. Njima će porasti samopouzdanje jer mogu “sami” donijeti odluku, a vi ste pružanjem ograničenog izbora otklonili mogućnost d ai hpreplave emocije i da sve završi plačem.

Budite realni

Granice, izbori, potpora, ljubav…sve to pružajte svaki dan, ali imajte na umu da je shvaćanje jednogodišnjak i dalje ograničeno To znači, ne dopustite da vas mali koraci unazad ili povremeni neuspjesi obeshrabre.

Zato, ne postavljate previsoka očekivanja koja će vam ostaviti frustracije. Realna očekivanja primjerena dobi djeteta pomoći će vam da se svak idan zabavljate učeći i razvijajući odnos.

Zadržite smirenost

Proces odgoja može biti izaovan, no neće vam pomoći vikanje, vrištanje ili udaranje djeteta. Negativan pristup napravit će više štete nego koristi. Zato ,pokušajte pod svaku cijenu u svakoj situaciji ostati pribrani i smireni koliko je to moguće, a bit će teško.

Ako vas preplave emocije, ostavite dijete partneru ili baki te uzmite malo vremena za sebe da se ohladite. Ako vam nitko nije pri ruci, ostavite dijete kratko u sigurnom okruženju, npr.dječjoj ogradici i napustite prostoriju na par minuta, tek tolik oda nekoliko puta duboko udahnete i izdahnete.

Bijes bi vas mogao dovesti do ruba i fizičkog kažnjavanja, što jne bi donijelo koristi nikome niti bi pomoglo vašem odgoju.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.