Istaknute teme Učenje i rekreacija

Kako dijete pripremiti da lakše podnese prvi dan škole?

upisi u školu

Smanjite napetost djeteta vezanu uz prvi dan škole pomoću nekoliko koraka

Veliki dan sve je bliže, pa i oni najhrabriji postaju barem malo emotivni i uplašeni kada pomisle da će svog prvašića ispratiti u novo poglavlje života.

Djeci koja teško podnose promjene i nije im svejedno odvojiti se od roditelja, taj će dan možda biti stresniji nego drugima.

Kako to “preživjeti” što lakše i bezbolnije?

Čitajte knjige o polasku u školu

Postoje Bajke koje pomažu djeci te mnoge slikovnice na temu škole kao na primjer” Jakov u školi” ili “Dobrodošli u školu”.

Čitajući o tome što se u školi radi, smanjujete strahove od nepoznatog, a djeci pokazujete i da će naći nove prijatelje. Na internetu, ako želite prevoditi, postoji niz priča na engleskom na tu temu, pa se možete poslužiti i njima kako biste “otopili” djetetov strah.

Organizirajte kod kuće “školske aktivnosti”

Ljeto je pri kraju, možda više niti nemate niti ideja što raditi. Zašto ne organizirati školu kod kuće i pokazati djetetu što ga čeka?

Ako dijete već zna pisati, ponovite slova, brojeve, vježbajte na sat, pjevajte pjesmice i slično. dijete će se opustiti kad sazna da ga slično očekuje i u pravoj školi.

Kontaktirajte djecu s kojom će dijete ići u razred

Hoće li u razredu biti prijatelja iz vrtića ili možda iz parka? Javite se njihovim roditeljima, organizirajte druženje kod kuće ili u parku. Neka se djeca još bolje upoznaju i međusobno porazgovaraju o prvom danu škole što će ih sigurno rasteretiti.

Ako pak ne poznajete nikoga, izađite u park ili na obližnje igralište. Možda vaše dijete upozna nekoga s kim će uskoro sjediti u razredu! U svakom slučaju, nema boljeg načina za “brušenje” socijalnih vještina.

Posjetite školu

Vrtić se mnogoj djeci čini kao magična zemlja zabave i druženja, ali im zna ipak malo teže sjesti. Treba poštovati puno više pravila, obavljati puno zadataka, naučiti dosta novih stvari. Nekako su svjesni da dolazi ozbiljnije razdoblje njihova života, pa prvi dan škole ne dočekaju svi radosno i uzbuđeno.

Iskusni učitelji stoga predlažu posjet samoj školskoj zgradi prije početka godine. Upoznavanje s prostorom, rasporedom i aktivnostima djeci može smanjiti strah i napetost. Nepoznato polako postaje poznao, pa se prvog dana škole već osjećaju u nekoj prednosti jer znaju gdje je što.

Napravite od toga stvarno veliku stvar

Roditelje se uvijek upozorava da djetetu ne naglašavaju pretjerano da ide na cijepljenje, kod zubara…jer što više pričamo o tome, radimo od toga veliku stvar. A kad dijete nanjuši da je nešto veliko, krene panika.

No, sada je stvar posve suprotna. Jer ovo doista jest velika stvar. A vaše ushićenje može svakako biti zarazno – uzbuđen i sretan roditelj je sretno i uzbuđeno dijete.

Nabavite posebnu odjeću za početak školske godine, isplanirajte što ćete taj dan raditi i gdje ćete otići ručati. Najavite djetetu poklon iznenađenja, poseban doručak, photosession, izradite dekoracije i što god vam padne na pamet.

Sva ta atmosfera iščekivanja pokazat će djetetu da nešto dobro dolazi, nešto čemu se treba radovati, a ne bojati se.

Ne komplicirajte na rastanku

Ovo vjerojatno pamtite iz vrtićkih dana. Nema dramatičnih i dugotrajnih rastanaka popraćenih visokoumnim izjavama. Što više i mudrije želite reći, tim ćete samo zbuniti dijete i možda izlanuti nešto krivo.

Dakle, prvi dan kada trebate ostaviti svoje dijete u školi učinite to brzo i lako – bez pretjeranih zagrljaja, pusa, a ako se osjećate emotivno, svakako to sakrijte od djeteta pa se isplačite negdje sa strane.

Budite pozitivni i dijete ispratite s kratkim: “Lijepo se provedi” ili “Vidimo se kasnije”.

foto: Pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.