Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako dijete i cijelu obitelj emocionalno pripremiti na izolaciju

izolaciju

Izolaciju pokušajmo maksimalno prilagoditi svojim životnim navikama

Sve smo manje vani, sve više u kući. Ne dužim ose, ne viđamo prijatelje, rođake, možda ni susjede. Djeci to možda u prvo vrijeme to neće teško pasti, no moguće je da će se nakon nekog vremena javiti emocionalne krize. Sve rutine padaju u vodu, a ako roditelji rade od kuće, situacija postaje dodatno izazovna.

Kako pripremiti dijete na život u izolaciji za koju ne znamo koliko će točno trajati? https://www.theguardian.com/world/2020/mar/13/the-family-lockdown-guide-how-to-emotionally-prepare-for-coronavirus-quarantine

Obiteljski dogovor

Psiholozi predlažu da cijela obitelj sjedne zajedno i razmotri na čemu su i kako stoje. Što pojedinci misle, što će im biti najveći izazov, što će im najteže pasti? Kako će se organizirati čitav dan, što će se kada raditi? Kako svaki član obitelji može pridonijeti? Razgovor o brigama i idejama može svima skinuti veliki stres s pleća.

Iskrenost prije svega

Bitno je djeci iskreno objasniti kakva je situacija ali na način primjeren njihovoj dobi. Podijelite svoje strahove te saslušajte dječje. Što ste otvoreniji, to će razni strahovi oko izolacije biti manji.

Nova rutina

Neka stara pravila možda više ne vrijede, ali vrijeme je za uspostavljanje nove rutine jer ona djeci, ali i odraslima pruža sigurnost i utjehu.

Organizirajte si dan te u njega uklopite dječje školske aktivnosti, kreativni rad za one mlađe koji ne idu u vrtić, svoj posao, obiteljsko vrijeme, vrijeme za crtiće, kupanje i slično. Osmišljavanje rutine pruža neki osjećaj kontrole nad situacijom i pomaže da dan brže prođe.

Stručnjaci savjetuju da svakako pokušate izbjeći cjelodnevno sjedenje pred tv ekranom jer mnogi upadnu u tu primamljivu zamku.

Obavljajte stvari

Potičite djecu da redovito obavljaju svoje školske dužnosti kako ne bi bili u zaostatku s gradivom. Jednako vrijedi i za vaš posao i poslovne obaveze. Nemojte dozvoliti da se ikome “nagomla” obaveza jer vam s ečin id aimate vremena.

Starijoj djeci možete savjetovati da vode dnevnik u koji će zapisivati svoja iskustva iz ovog razdoblja.

Psiholozi također predlažu da planirate neke obiteljske zajedničke aktivnosti, a ako imate balkon, terasu ili vrt, možete si i tamo “naći posla” te obavljati sitne radove koji će se zaokupiti.

Nastavite se kretati

Djeca su puna energije, a bez trčanja i igranja vani nemaju gdje tu energiju potrošiti. Usto, poznato je da fizička aktivnost podiže raspoloženje. Zato – organizirajte zajedničko vježbanje svakoga dana, a inspiraciju potražite na Youtubeu. Također, možete i sami osmisliti neke vježbe ili zajedno prakticirati jogu.

Dajte jedni drugima prostora

Ovo je možda lakše reći nego učiniti, pogotovo ako imate manju djecu. Ona će vam vjerojatno sad češće nego prije, biti za petama. Ako su pojedini članovi obitelji naviknuli maknuti se, imati svoje aktivnosti, boravak u kući jako će ih pogoditi.

Pokušajte u kući svima osigurati neku dozu privatnosti. Organizirajte zonu za igranje ali i tihu zonu gdje se svaki član obitelji može zavući kada želi i treba malo mira. Ostali to trebaju naučiti poštovati, što će se s vremenom i dogoditi.

Očekujte više svađa, podbadanja i podignutih tenzija što ste svi stalno na okupu u istom prostoru te budite maksimalno fleksibilni jedni prema drugima.

Ostanite povezani

Jedan od bitnih način kako zadržati psihičko zdravlje je ostati povezan s obitelji i prijateljima. Na kraju krajeva, svi smo društvena bića. Komunikacija s drugima stvara nam emocionalnu potporu, pa je sada pravo vrijeme za upotrijebiti društvene mreže, telefon i slične načine komunikacije.

Što se tiče djece, nazovite im prijatelje preko video veze da ih mogu vidjeti, čuti i malo porazgovarati.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.