Odgoj

Kako da prestanete djeci govoriti ‘za minutu’

9251541341_97e4d97569_z

Koliko vas puta djeca zovnu tijekom  dana i odgovorite im  “za minutu”. Budite iskreni i recite da ne stignete


Koliko vas puta dijete pozove, a vi nešto radite i ne namjeravate prestati ili barem ne u bližoj budućnosti. Za kojim odgovorom posežete? “Čekaj – evo me za minutu!” no ponekad bi možda jednostavno poštenije bilo reći: “Neću doći, ne stignem”, no to bi onda izazvalo jednu posve drugu reakciju s kojom se baš ne želimo nositi.

Koliko se često zaista usmjerite djetetu kada mu kažete “za minutu” i koliko često preko tjedna upotrijebite tu vrstu isprike? Kako se djeca tada osjećaju i primijete li da ih u stvari “ignoriramo”?
Pokušajte se riješiti isprike znane kao “evo me za minutu”na način da prije nego ju izgovorite postavite si nekoliko ključnih pitanja:
1. Je li ovo što sada radim važnije od uspomene koje će moje dijete imati na igranje sa mnom?
2. Je li ovo što sada radim uistinu hitno ili u stvari to mogu obaviti i malo kasnije?
3. Da li vam je to samo isprika kojom “kradete” vrijeme ili stvarno mislite ovo što radite ostaviti za minutu i posvetiti pažnju svome djetetu?
Ponekad se jednostavno dogodi da smo usred nečega što ne možemo ostaviti i otrčati našem djetetu, a stručnjaci naglašavaju i da je vrlo bitno ne trčati djetetu svaki put kad nas pozove.
No, zapitajte se i gore navedena pitanja i jednostavno budite iskreni prema svojoj djeci:
– ako nešto radite što uistinu mora biti dovršeno recite djetetu da ćete se igrati s njim, ali kada obavite što trebate
– ako ne možete, radije recite ne i objasnite djetetu nego da smišljate razne isprike poput “za minutu”…ako već smislite neku ispriku i kažete im da ćete im se posvetiti za 5 minuta, držite se onoga što ste obećali. djeca će na taj način osjetiti da vam je stalo, pa će s vremenom i ona biti naučena cijeniti vaše vrijeme i pustiti vas na miru, jer će vjerovati obećanjima koja im date.
Izvor slika: Jenny Lee Silver

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.