Istaknute teme Moda i oprema

Kako boja sobe može utjecati na ponašanje djeteta

boja sobe

Boja sobe može biti dominantna ili u detaljima

Boje su moćne, mogu inspirirati, utješiti, smiriti ili uzbuditi. Mala djeca mogu pogotovo biti osjetljiva na utjecaj boja stoga nije zanemarivo kakvu ćete im odabrati za njihovu sobu. Naime, mnogi psiholozi smatraju da boje utječu na raspoloženje, a djeca su posebno podložna tom utjecaju.

Znanost boja primjenjuje se već u liječničkim učionicama, vrtićkim prostorijama i slično.

Kako određena boja može utjecati na vaše dijete?

Crvena

Crvena boja je vrlo stimulirajuća. kod djeteta može podići razinu energije te potencijalno povećava pažnju, stoga zna biti popularna i u predavaonicama diljem svijeta.

No, čini se da puno crvenih detalja te na primjer svi crveni zidovi u sobi mogu potaknuti i agresivno ponašanje, pogotovo kod toddlera. Zato bi ju bilo bolje birati kao detalj ili boju za jedan zid, a ne kao dominantnu.

Narančasta

Vedra i svijetla, za narančaste se tonove vjeruje da potiču želju za komunikacijom i socijalizacijom. Djeca koja se igraju u sobama narančastih tonova pokazuju više volje za suradnjom, imaju više povjerenja i općenito su ekstrovertiranija.

No, kao i sve tople boje, previše narančaste može iritirati i stvoriti efekt mrzovoljnosti. Najbolje ju je koristiti u zagasitim nijansama. Stručnjaci savjetuju da ju probate kombinirati s bojom lavande, neutralnim nijansama zelene ili nekim drugim pastelnim tonovima.

Žuta

Istraživanja pokazuju da žuta boja povećava koncentraciju i pamćenje. Izbjegavajte ju ako vam dijete ima problema s odlaskom u krevet ili se ujutro rano budi – ona naime nudi previše”sunčane vibre”.

Najbolje ju je kombinirati sa sivom, plavom ili zelenom.

Ružičasta

Iako se najčešće povezuje sa sobama djevojčica, od tonova roze koristi mogu imati oba spola. Naime, oni smiruju, pobuđuju osjećaje empatije i brižnosti. smatra se da je to zbog “majčinskog osjećaja” kojeg ta boja pobuđuje.

Previše ružičaste može pak izazvati osjećaj nervoze, pa čak i glavobolje.

Smeđa

Smeđa je klasični zemljani ton koji može djeci pružiti osjećaj stabilnosti. No, to je također boja koja, ako ju roditelji odaberu kao baznu, daje priliku da se poigraju s nizom drugih boja u prostoriji.

Previše smeđe može sobu potamniti i učiniti manjom, pa se stoga savjetuje da ne koristite tamnije tonove, osim kao naglasak, dok bi svjetliji zemljani mogli biti više korišteni.

Zelena

To je boja utjehe koja u kuću donosi svježinu i dašak prirode. Navodno detalji zelene boje u učionicama poboljšavaju čitanje, kao i razumijevanje pročitanog.

Pripazite na nijansu jer tamno zelena može stvoriti dojam sjene i skučenosti.

Plava

Plavu boju svi bi obično željeli smjestiti u sobu dječaka, iako i ženska soba može imati vrlo lijepu plavu nijansu. Plava boja ima vrlo umirujući efekt, što nije čudno jer nas asocira na more, odmor, opuštanje…

Zato se plava boja čak i preporučuje za sobe djece koja često imaju ispade bijesa, jer navodno usporava otkucaje srca, smanjuje krvni tlak te smiruje disanje uzrujanih ljudi.

U sobi ju je najbolje neutralizirati žutom ili nekim crvenim detaljem.

Ljubičasta

Ljubičasta je obično hit boja soba malo većih djevojčica, a potiče brižnost, spiritualnost te osjećajnost. ako vam je dijete i tako već osjetljivo, izbjegavajte ljubičastu osim u malim detaljima.

Previše ljubičaste može dovesti, kažu stručnjaci do osjećaja mučnine pa čak i do fizičke tromosti!

Najbolje ju je upariti s kontrastnom bojom, odnosno tonovima narančaste.

Siva

Siva može biti vrlo upečatljiva ako ju se koristi u detaljima. Kao dominantna boja može dovesti do osjećaja usamljenosti, pa prilikom uklapanja u dječju sobu budite umjereni i oprezni.

Dobro ju je kombinirati sa žutom ili tirkiznom.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.