Istaknute teme Za roditelje

Kako biti mama plesača bez kompetitivnih sklonosti?

Djeca diljem svijeta obožavaju ples i bave se njime jer to je, ruku na srce, vrlo zdrava i zabavna aktivnost. Djeca kroz ples mogu izraziti svoje emocije, tamo upoznaju prijatelje i održavaju potrebnu fizičku aktivnost.

Biti roditelj put potpore koji usput na dijete ne vrši pritisak ono je što svaka mama plesača mora postići

No, postoji određena stigma koja prate mame malih plesača i plesačica, a reallty showovi koji se prikazuju na tu temu, ne pomažu previše.

Mame su prikazane kao “nabrijane”, previše glasne, pomalo histerične te vrlo, vrlo kompetitivne. Kao netko tko želi da njihovo dijete bude prvo i najbolje pod svaku cijenu. To može mami plesača dati negativnu konotaciju, a ona može upasti u pripremljenu zamku prije nego uopće i shvati što ju je snašlo.

Svaka mama želi što je najbolje za njezin odijete, a to je prevnstveno da dijete da najbolje od sebe. Da izvrsno pleše, ide na natjecanja, pobjeđuje, dobije priliku za solo nastupe.

No, takvo okruženje može jako lako postati toksično, što za dijete nikako nije dobro. Naime, zatrovana okolina vrlo će ga brzo odvratiti od plesa koji će mu se zamjeriti zauvijek.

Kako onda biti roditelj pun potpore, koji usput na dijete ne vrši prevelik pritisak? Je li to uopće moguće?

Slušajte ih

Puno mama i same su željele biti plesačice, no u tome nisu uspjele. I čine najgoru moguću stvar, svoje kompetitivne stavove projiciraju na dijete, što je vrlo toksično.

Stručnjaci savjetuju da bi mame doista trebale slušati svoju djecu po pitanju plesa, zaista saslušati što ih muči i koje su im dvojbe.

Dijete možda u nekom razdoblju želi uzeti stanku i odmoriti, možda želi probati neki drugi stil plesa ili čak i odustati. A te osjećaje treba priznati i razgovarati o njima.

Učite

Druga stvar koju mama mora napraviti jest učiti o plesu, informirati se. Mama naravno ne mora znati podučavati niti išta slično jer dijete već ima učitelja, ali informirati se o tome kako sve funkcionira je dobro jer tako će djetetu pružiti najbolju podršku.

Naučite l išto dijete prolazi, kako doživljava ples i učiteljicu plesa, možete sanati puno o tome kako mu skinuti pritisak s leđa.

Ne idite na satove

Kada osjetite da je vaše dijete dovoljno staro, prestanite ići s njim na nastavu. Prema istraživanju psihologa, kada odvezete svoje dijete i pustite ga da samo istražuje, pomažete mu da izgradi svoje samopouzdanje. Možda se čini suprotno, otići ako ga pokušavate podržati, ali morate pomoći svom djetetu da izgradi svoj identitet i uživa u svojoj strasti bez vas.

Međutim, kada se i pojavite, sjednite u prvi red i samo se nasmiješite. Ne morate izvikivati ohrabrenje ili ime svog djeteta kako biste mu dali do znanja da ga podržavate.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.