Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kada započeti čitati djetetu i je li moguće to napraviti prerano?

čitati djetetu

Rano čitanje djetetu utjecat će širenje vokabulara


Mnogi se roditelji pitaju, ima li smisla čitati djetetu koje još ne priča, ne razumije, premalo je da verbalno komunicira. Je li čitanje priča bebi od tri ili četiri mjeseca gubljenje vremena? Stručnjaci kažu da nije i da nikad nije prerano za početak stvaranja ove navike.

Dakle, kada god krenete čitati djetetu, to sigurno nije gubljenje vremena, premda se vama čini da nema nikakvog efekta. Ono što trebate znati jest da nije važno što čitate posve malim bebama – to može bit novinski članak, ozbiljna knjiga, poezija ili reklamni letak.

U prvih par mjeseci života čitanje nema nikakve veze s edukacijom. Osim prilike da se stisnete uz svoju bebu i provedete vrijeme zajedno, rano čitanje služi i za upoznavanje jezika, jezičnih oblika te da beba od rane dobi počne povezivati čitanje s ugodom. No, nemojte se nadati da beba upija nešto što će kasnije primijeniti.

No, istraživanja pokazuju da djeca kojoj se čita od najranijih dana kreću u školu bogatijeg vokabulara, imaju mogućnost duljeg zadržavanja pažnje, lakše razumijevaju pročitano te lakše i nauče čitati.

Ono što ćete primijetiti ako svom djetetu budete redovito čitali, je da ono toj aktivnosti posvećuje sve više pažnje i da je sve više zainteresirano.

Djeci možete čitati već od tri mjeseca starosti. Tada možda primijetite da dijete sluša vaše riječi i pritom vas drži za prst. To se vama možda ne čini kao nešto bitno, ali jasan je pokazatelj da je dijete svjesno knjige kao odvojenog objekta i da mu se sviđa to što radite.

Iako smo već napisali da djetetu možete čitati bilo što jer u toj dobi još nema nekih reakcija, možete potražiti jednostavne knjige jasnih crteža, dječje pjesmice i slično dopadljivo štivo.

U dobi od pet mjeseci djeca počinju reagirati na stvari i osobe koje im pokazujemo prstom. pokazivanja. Tu novu vještinu možete iskoristiti na dva zabavna načina kod čitanja slikovnica – prvi je taj da pratite bebine oči i potom pokažite prstom na ono na što se beba fokusirala i počnite pričati o tome. Drugi je taj da uperite prst u nešto i pokušate hrabriti bebu da gleda u to što pokazujete.

Do šestog mjeseca života beba će pokazati jasnu naklonost nekim slikovnicama.Svojim ponašanjem vam može dati do znanja koja je to literatura kojoj se veseli. Također, možete očekivati i ljuljanje, meškoljenje ili smijuckanje dok ne dođete do poznatog dijela slikovnice kojeg dijete najviše voli.

Nakon svega, stručnjaci naglašavaju da morate imati dvije važne stvari na umu. Prva je ta da djeca te dobi vole sve gurati u usta. Zato im za vrijeme čitanja možete dati nešto drugo da žvaču ili ih pokušati “omesti” zvukovima koje ćete proizvoditi dok čitate. Na primjer. možete mukati, lajati,…

Druga stvar je da morate pratiti djetetovo ponašanje. Ako na vaše čitanje reagira odgurivanjem, nije koncentrirano, zanima ga sve oko njega osim knjige, prestanite mu nametati tu aktivnost. Oboje ćete biti sretniji, a za čitanje će već doći vrijeme.

foto: Aaron Muderick

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.