Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kada najranije počinju novorođenački grčevi i kako znati plače li dijete zbog njih?

2356058841_8cacdf1725_o

Tekst pripremila: Slavica Bilić, savjetnica na Telefončiću

Novorođenački grčevi i njihov točan uzrok još su neotkriveno područje


Ono što današnje roditelje jako zbunjuje su količina informacija koje su često puta kontradiktorne, pa i po pitanju novorođenačkih kolika. Sva novorođenčad plaču, no neki potom daju sve od sebe. Plač je jedini način na koji novorođenče može izraziti svoje potrebe i osjećaje – to je njihov prvi govor jer dijete ne može reći da je gladno, usamljeno, mokro, umorno, pospano, da mu je prevruće ili prehladno ili da je na bilo koji drugi način frustrirano.

Međutim plač novorođenčadi katkada se čini potpuno nepovezan sa osnovnim potrebama. Četvero od petero novorođene djece (neke studije kažu 9 od 10-ero djece) plače svaki dan od 15 minuta do sat vremena s razlogom koji nije moguće ustanoviti.

Plač zbog grčeva razlikuje se od uobičajenog plača po tome što se dijete doima neutješno, plač se pretvara u vrištanje i to mučenje traje 2 – 3 sata katkada i mnogo dulje, a povremeno i cijeli dan. Razdoblja grčeva se najčešće događaju tijekom dana, no neka djeca znaju proplakati i cijele noći.

Da bi smo mogli bolje razumjeti temu o kojoj govorimo moramo znati što je uzrok grčevima?

Uzrok grčevima ostaje tajna. Međutim teorija je mnogo. Mnoge od onih koje ću ovdje navesti nisu u potpuno ili djelomično odbačene. Djeca plaču da bi razvijala pluća, za što nema medicinskih dokaza ili zbog boli u želucu izazvanu alergijom ili preosjetljivošću na neku tvar u majčinoj prehrani, ako se hrane na prsima ili u dječjoj hrani ako se hrane pomoću bočice (što može biti samo povremeno uzrok grčevima, plaču zbog neiskustva svojih roditelja, no grčevi nisu ništa manje učestali kod drugog ili trećeg djeteta, iako će iskusni roditelji mnogo pribranije podnositi taj problem; grčevi su nasljedni no izgleda da se ipak ne prenose genima.

Zatim, postoji i teorija da djeca majki koje su u trudnoći pretrpjele kakvu traumu što ničim nije potvređeno ili izloženost svježem zraku, u stvarnosti mnogi roditelji tvrde da dijete jedino mogu smiriti na svježem zraku.

Najnovija teorija oko koje se lome koplja je da djeca pate od grčeva zato što su majke napete, iako znamo da majčinu napetost izaziva upravo djetetov plač.

Jedna od najnovijih teorija kaže da je plač normalno očitovanje fiziološke nezrelosti novorođenčeta: sva djeca plaču, a grčevitost je tek ekstreman oblik normalnog ponašanja. Drugi pak tvrde da se probavni sustav steže pri ispuštanju plinova zbog čega dolazi do bolnog grča. Treći tvrde da se bolni grčevi javljaju zbog povlačenja progesterona kad se u tijelu novorođenčeta smanji majčina razina hormona. Slijedeći u nizu kažu da nezreli živčani sustav nije u stanju zaustaviti neželjeno ponašanje.

U ovolikoj količini teorija teško se snalaze i vrsni stručnjaci a kamo li da se snađu roditelji kojima je njihovo prvo dijete neka vrsta prvog diplomskog rada kojeg moraju apsolvirati isključivo na praktičnom primjeru a da se s tim nikada ranije nisu susreli.

Kako prepoznati grčeve?

Novorođenče koje pati od školskog primjera grčeva privlači koljena tijelu, stišće šake i općenito je veoma aktivno. Oči čvrsto zatvara ili ih drži širom otvorene, izvija obrva pa čak na kratko zaustavlja dah. Aktivnost crijeva je pojačana pa dijete ispušta plinove. Plač remeti obrasce jela i spavanja pa novorođenče mahnito traži bradavicu, ali je ispušta čim počne sisati,ili drijema nekoliko trenutaka nakon čega se budi vrišteći..

No ne postoje dva novorođenčeta koja se ponašaju točno prema ovom obrascu.kao što ne postoje ni dva roditelja koja će odgovoriti na potpuno isti način.

Grčevi u pravilu počinju u drugom ili trećem tjednu života (kod nedonoščadi nešto kasnije) i najintenzivniji su do šestog tjedna.. Neko vrijeme se čini kao da će ta noćna mora trajati zauvijek no do 12 tjedna problem većinom počinje jenjavati da bi se sa 3 mjeseca starosti činilo da je dijete čudesno ozdravilo. Tek nekolicina djece mogu imati grčeve i u četvrtom pa i petom mjesecu starosti..Grčevi mogu prestati naglo ili postupno uz neke dobre ili loše dane, dok naposlijetku svi dani ne budu dobri..

Svakodnevna razdoblja vrištanja bez obzira je li riječ o maratonu ili podnošljivom trajanju obično nazivamo “Grčevima” iako ne postoji jasna definicija grčeva ili kako se oni razlikuju, ako se razlikuju od druge vrste problematičnog plača kao što je intenzivan ili povremeni razdražljiv plač.

Kako pomoći djetetu koje ima grčeve ili postoji li lijek koji liječi grčeve?

Nažalost lijeka koji bi izliječio grčeve sve novorođenčadi nema..Međutim postoji lijek koji se u Europi naveliko rabi za ublažavanje grčeva, a kod nas se prodaje bez recepta pod nazivom Sab Simplex kapi.
Novorođenče možemo umiriti na nekoliko načina, no što je možda za jedno novorođenče umirujuće za drugo može biti frustrirajuće. Što god od ovoga što ću navesti primijenili ne primjenjujte više od jedne metode. Više metoda odjednom može na dijete djelovati prestimulativno.

Evo nekih:

 • ritmično ljuljanje u naručju, koljevci ili automatskoj ljuljačci
 • vožnja automobilom ili alternativna naprava koja se ugradi u krevetić pa dijete percipira kao vožnju u automobili gdje se čuje šum vjetra
 • umatanje, čvrsto privijanje uz grudi uz tapšanje
 • topla kupka (ako voli vodu ,a ako se ljuti onda ne)
 • topli oblozi na trbuščiću
 • ritmički zvukovi npr. usisivača ili ventilatora (tzv. bijeli zvukovi), glazba
 • masaža može biti vrlo umirujuća, paziti da masažu ne pretvorite u škakljanje
 • ležanje poprijeko na krilu odrasle osobe ili na ramenu te tapšanje po leđima

Zaključno, grčeve svoga djeteta ne možete izliječiti a vrlo često nećete biti sposobni ni utišati vrištanje .Jedini izbor koji možda neće biti lako prihvatiti je živjeti s plačem. Ali ne očajavajte budite sigurni da će to stanje ubrzo proći i da će te ga se s nostalgijom sjećati kad vaše dijete počne pokazivati neke druge znakove koje će te učiti zajedno s njim a mi na Telefončiću bit ćemo na raspolaganju da vam to stanje olakšamo

 Foto: tea..

2 komentara

 • mi smo nasoj bebi davali INFAKOL za grceve kod beba i zaista pomaze ako nekom treba imamo par bocica viska INFAKOL vladica 0654807621

 • Sve ovdje napisano kao da opisuje upravo nasu situaciju kod kuce bez obzira sto nam je to trece dijete. Iako smo vise manje sve to znali ipak pomaze i tjesi posvijestiti si i cuti od nekoga iskusnijeg kako je sve to normalno. U svakom slucaju vrlo korisno.
  Hvala

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.