Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kada je dijete dovoljno odraslo da samo prelazi cestu? Stručnjaci i roditelji u velikom raskoraku mišljenja

samo prelazi cestu

Istraživanja o tome kada je dijete dovoljno staro da samo prelazi cestu temelje se na razvoju motoričkih i vizualnih vještina


Možda vaš četverogodišnjak već zna da se semafor prelazi samo na zebri i kada je zeleno svjetlo, a prvašić već iz škole i u školu ide sam? Ili ste ipak skloniji mišljenju da je promet danas puno opasniji kao nekad i da djeca do 3 ili 4 razreda osnovne škole još nisu spremna sama prevaliti put do kuće?

Ako spadate u ovu drugu grupu, onda ste svakako bliži razmišljanju stručnjaka koje je nastalo temeljem dugogodišnjih istraživanja. A ta istraživanja pokazuju sljedeću činjenicu: Djeca su tek sa 14 godina posve sposobna sama prijeći cestu.

Možda vam zvuči bizarno, ali to je opravdano spoznajom da djeca sve do 14 godine razvijaju svoje vizualne i motoričke vještine. One su im, naime, potrebne kako bi bez veće opasnosti mogli sami savladati prelazak prometnice.

Kako djeca sa 14 godina već izlaze, pa čak i koriste neka prijevozna sredstva poput tramvaja, autobusa ili vlaka, teško je očekivati da će i jedan roditelj uvažiti ovo mišljenje.

No, zato su se mame putem društvenih mreža ipak izjasnile koju dob smatraju prikladnom za prelazak prometnice.

– Moja sedmogodišnjakinja još ne ide sama preko većih prometnica. Ja sam u tim godinama išla sama, ali promet nije isti kao što je bio prije 23 godine. Pričekat ću još neko vrijeme prije nego ju pustim – izjasnila se jedna mama.

– Mislim da je 10 realna dob kada ću dozvoliti svojem djetetu da samostalno prelazi cestu – komentirala je druga.

– Danas djeca nisu zrela i odgovorna kao nekad jer roditelji puno toga rade umjesto njih. Pustila bih dijete samo nevezano uz godine, kada primijetim da je dovoljno zrelo – istaknula je treća mama.

– Kako danas vozači voze, svoje ću dijete pustiti da prelazi cestu kada napuni 25 – našalila se jedna ispitanica.

foto: Lynn Friedman

Komentirajte