Istaknute teme Trudnoća

Kada će se vaša beba roditi? Studije kažu, vjerojatno oko 4 ujutro

Kada će se vaša beba roditi možda odlučuju i evolucijski faktori

Studije otkrivaju kako se tri četvrtine porođaja ne odvija tijekom radnog vremena. Odnosno, mala je vjerojatnost da ćete roditi u neko “pristojno vrijeme” između 9 i 17 sati.

Prema istraživanjima provedenima u Londonu, samo oko 28 posto djece rođeno je baš tada, dok je njih 71 posto svijet ugledalo tijekom vikenda ili praznika ili na radni dan između 17 i 8:59.

Studijom je obuhvaćeno preko 5 milijuna porođaja, a ispitivanja su provođena dugih 9 godina. Tijekom tog vremena otkriveno je da se najveći dio prirodnih porođaja odvijao u ranim jutarnjima satima između 4 i 7 ujutro.

Istraživači su napravili i kalkulaciju za inducirane porođaje da bi saznali kada najčešće na svijet dolaze “potaknute bebe”. Otkriveno je da se to događa najčešće između utorka i subote i to oko ponoći. Još je zanimljivo napomenuti da se inducirani porođaji često znaju dogoditi i na neki državni praznik.

Kada je carski rez u pitanju, izvode ih uglavnom između 9 i 11:59 ujutro, što itekako ima smisla jer malo tko će dogovoriti operaciju tijekom noći.

Zabilježeni su rijetki slučajevi dogovaranja porođaja na Božić, iako statistika pokazuje da su tada nešto rjeđi i prirodni porođaji.

Liječnici komentiraju kako je učestalost noćnih porođaja možda dio našeg evolucijskog naslijeđa.

-Naši preci bili su aktivni i zaposleni tijekom dana, a noću su napokon mogli odmorit. Zato su se vjerojatno trudovi i počeli javljati baš tada i na neki način nuditi zaštitu i mami i bebi – jer bilo je lakše reagirati u mirnim noćnim nego u burnim dnevnim satima tijekom na primjer, lova -objasnili su stručnjaci.

Ovih dana vam noćni trudovi možda neće donijeti neku posebnu zaštitu, ali ako ste se zaputili u bolnicu, osigurat će vam manje prometa na cesti. Ne možemo ne primijetiti da je i to veliki plus uz današnje zakrčene ceste.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.