Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kada će dijete početi pričati u rečenicama?

Budući da je teže pričati nego plakati, dijete će dugo koristiti suze kako bi prenijelo poruku

Razvoj govora kod djece započinje brbljanjem, a zatim pojedinačnim riječima i vodi do detaljnih izvješća o nečemu što se dogodilo. No, u sredini je malo prekretnice koja omogućava veliki finale: naučiti pričati u rečenicama.

Između 18 i 24 mjeseca dijete počinje koristiti jednostavne rečenice od dvije riječi. Bilo da se radi o “Ja igram” ili “Neće spavati”, roditelji mogu otkriti da postoji sve više kombinacija od dvije riječi koju dijete ponavlja iznova i iznova.

Budući da je plakanje još lakše nego korištenje riječi u rečenicama, pogotovo kada je dijete umorno i razdražljivo i dalje će koristiti suze kako bi pokušalo prenijeti poruku roditeljima.

Godinu dana kasnije, dijete će vjerojatno znati riječ za gotovo sve što želi reći i konstruirat će i rečenice i pitanja dovoljno dobro da ih svatko može razumjeti. Čak ako to i ne uspije, sve dok dijete govori nove riječi i koristi svoje stare na različite načine, ono ostvaruje važan napredak.

Evo nekoliko načina kako pomoći djetetu u rečenici s dvije riječi:

Nemoj završiti njegove rečenice ili ga prekinuti. Postat će frustrirano ako često uskačete, a možda čak i odustane od pokušaja da govori u rečenicama.

Dajte djetetu puno prilika za razgovor. Uključite ga u razgovore sa svojim partnerom i starijom djecom kako biste mu dali priliku za razgovor.

Izbjegavajte bebin razgovor. Govorite jasno i jednostavno, koristeći prave riječi i cjelovite rečenice kako bi dijete moglo vidjeti kako se to radi.

Pripovijedajte. Dok provodite dan s djecom, razgovarajte o svemu što radite zajedno: “Hajdemo u trgovinu da kupimo piletinu koju ćemo kuhati za večeru.”

Odgovorite na djetetove riječi s više riječi. Ako vikne “Piletina!” Za stolom, recite”Da, jedemo ukusnu piletinu za večeru.” Dodajte pridjeve u razgovor i uskoro će i dijete.

Slobodno pitajte. Dvostrani razgovori dobar su način za poticanje razvoja jezika jer pomažu malim govornicima da prakticiraju svoje nove vještine, pa postavite pitanja vašem malom djetetu koji zahtijevaju više od odgovora da ili ne. Samo nemojte vršiti pritisak da biste dobili odgovor ako dijete nije spremno dati ga.

Posvetite punu pozornost. Ostanite usredotočeni kad ono govori.

Ako vam se dijete čini napetim kad pokušava govoriti u rečenicama ili izbjegava govoriti, razgovarajte s pedijatrom. Liječnik će vam pomoći ako vaše dijete kasni u govoru i predložiti će testove sluha ili procjenu kod logopeda kako bi se vidjelo može li govorna terapija riješiti problem.

foto: Tom Woodward

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.