Istaknute teme Odgoj

Još više načina kako navesti dijete da priča o svom danu u školi

danu u školi

O danu u školi pitajte u pravo vrijeme i tada posvetite djetetu punu pažnju

Kada pitaju djecu kako su provela svoj dan u školi, većina roditelja dobije odgovor “bilo je dobro”. I dok je u školi možda uistinu i bilo dobro, teško da će taj odgovor pružiti dovoljno informacija koje zanimaju mame i tate. “Dobro” ne govori ništa o strukturi dana, odnosu s prijateljima, raspravi s učiteljima, problemima, uspjesima, neuspjesima, pa čak niti o tome što je bilo za ručak.

A sve to jednog prosječnog roditelja itekako zanima.

Kako doći do detalja i željenih informacija, a ne biti nametljiv/dosadan/naporan?

Prije svega treba shvatiti da djeca 2ne taje” informacije, jednostavno smatraju da su ih sažela u tom jednom kratkom odgovoru. Zato, pitanja treba postavljati na pravi način, jer ako to ne napravite, razgovor će ubrzo biti završen.

Evo nekih smjernica.

Pitajte vrlo specifična pitanja

toliko je ustvari toga što se dogodilo preko dana da ako pitate kako je bilo, dijete se ne može niti sjetiti što sve da vam ispriča.

Zato, pitajte točno ono što vas zanima. “Je li te učiteljica danas pitala nešto”? “Kako je prošla zadaća iz prirode”? “S kim si se danas najviše družio”?

Konkretna pitanja dobit ćete i konkretne odgovore.

Pitajte o vrhuncu i najgorem dijelu dana

Što ti je do sada u danu bilo najbolje, najzanimljivije? Što ti je bilo najteže, najdosadnije, najgore?

Ovakva pitanja, savjetuju stručnjaci, ne sam oda će djeci onemogućiti da vas se riješe odgovorima “da” i “ne”, već će ih natjerati da porazmisle o svemu što su proživjela.

Prepoznajte koji je dio dana najbolji za razgovor

Prema istraživanjima, većini djece treba neko vrijeme da se slegnu dojmovi nakon školskog dana. Zato ih nemojte bombardirati pitanjima čim ih vidite. Nakon što dođu kući, odlože torbu, pojedu nešto i malo se “ohlade”, možete krenuti izvlačiti informacije.

Detalji školskog dana mogu sporo izlaziti na površinu

Djeca, posebno ona mlađa mogu jednostavno zaboraviti sve što se događalo tijekom školskog dana. No, neke stvari koje će se događati kasnije, potaknut će ih da se sjete, odnosno bit će “okidači” za sjećanja.

Dakle, postoji mogućnost da ćete o školskom danu saznavati malo po malo, cijelo poslijepodne. Psiholozi kažu kako je izrazito važno da dijete tada ima punu roditeljsku pažnju jer jedino će u tom slučaju biti raspoloženo iznositi detalje.

Prihvatite dani odgovor

Vi želite čuti sve detalje, a on isu spremni ispričati “na kapaljku”. No, važno je da se ne osjete kao da su na ispitivačkoj stolici jer tada neće dobiti ni ono malo što priželjkujete.

Najvažnije je da budete spremni saslušati u svakom trenutku, i punom pažnjom a ne samo “na pola uha”.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.