Istaknute teme Prehrana Zdravlje i sigurnost

Jesu li ugljikohidrati ključ zdrave trudnoće?

ugljikohidrati

Ugljikohidrati u trudnoći daju tijelu potrebnu energiju, a bogati su i vlaknima


Ugljikohidrati su mnogim ženama prepreka u želji da smršave te ih znaju izbjegavati kako bi održavale željenu tjelesnu težinu. No, znanstvenici  sa Sveučilišta u sjevernoj Karolini došli su do zaključka da su baš oni ključ zdrave trudnoće.

Svoja zapažanja iznijeli su u časopisu “Birth Defect Research” u kojima su među ostalim istaknuli da žene koje žele ostati trudne nikako ne bi trebale prakticirati dijetu s malo ugljikohidrata ili izbjegavati ih, kao niti one koje su već trudne.

Kao prvo, ugljikohidrati daju tijelu energiju te su i važan izvor vlakana što je vrlo važno za dijete koje raste u maternici. upozoravaju da žene koje ograničavaju unos ugljikohidrata imaju 30 posto više šanse roditi dijete s oštećenjem neuralne cijevi. Postoje tri tipa oštećenja, a sva tri podrazumijevaju nepotpuni razvoj mozga i kralježnice.

– Svi raspolažemo informacijama koliko je majčina prehrana prije i u ranoj trudnoći važna za pravilan razvoj fetusa. No ono što je u ovoj studiji je novo jest činjenica da niski unos ugljikohidrata povećava rizik od oštećenja neuralne cijevi za čak 30 posto, a svi znamo kako je smanjen unos ugljikohidrata danas popularan- istaknula je Tania Desrosier, znanstvena suradnica i profesorica epidemiologije te jedna od vodećih znanstvenica u ovoj studiji.

Ova američka studija obuhvatila je 11 285 rođenih diljem Amerike između 1998. i 2011. Oko 9545 majki rodilo je zdravu djecu, dok oko 1740 žena nije bilo te sreće, upravo zbog oštećenja neuralne cijevi. One su ili rodile mrtvu djecu ili je novorođenčad preminula ubrzo nakon poroda zbog teških oštećenja kao što su spina bifida i anencefalija.

Ako imate intoleranciju na gluten, još uvijek postoji način da zaštitite svoju bebu i to uzimanjem preporučene doze folne kiseline koju u stvari sadrži većina žitarica sadrži te je zato njihovo konzumiranje ključni. Ta preporučena doza je 400 mikrograma dnevno, a stručnjaci savjetuju da ju u sebe unose i žene koje već planiraju imati djecu. Razlog je taj što se djetetova neuralna cijev zatvara između 49 i 56 dana trudnoće, a to je ponekad tek vrijeme kada neke žene saznaju da su uopće trudne.

Kada saznate da ste trudni ta količina skače na 600 do 800 mikrograma dnevno. Možete ih unijeti putem raznih dodataka ali i kroz cjelovite žitarice, zelenje, citruse te neke mahunarke.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.