Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Jesu li sigurni? Predmeti kojima se mala djeca najradije igraju u kući

Kojima predmetima se djeca najčešće igraju u kući? Ne, to nisu njihove igračke…

Djeca se vole penjati u kartonske kutije, žvakati ključeve i daljinski upravljač. Još je puno tu kućnih predmeta koji su im zabavnije igračke od onih “pravih”. No, jesu li ti svi predmeti koji nam ponekad “kupe” pet minuta mira uopće sigurni za igru?

Metalni ključevi

Taman su prave veličine, sjaje se, i mama i tata ih često koriste. Pravi magnet za dječje ručice i usta!

No, ključevi su uglavnom rađeni od mesinga, a neki sadrže i olovo u tragovima. Definitivno nije nešto što biste poželjeli da djeca imaju u ustima. Oštri rubovi su pak potencijalno opasni za oči. Radije ih zamijenite velikim plastičnim ključevima za djecu.

Daljinski upravljač

Svi ti raznobojni, a mekani gumbići koji mogu promijeniti stvari na onom velikom ekranu.

Na žalost, napravljeni su od puno malih dijelova, a mnogi i dalje sadrže litij-ionske baterije veličine novčića koje lako mogu biti progutane. To na žalost, može imati i koban ishod.

I ovdje je moguće djetetu ponuditi zamjenu u obliku igračke daljinskog upravljača koju vaš mališan može žvakati koliko god želi.

Kartonska kutija

Koga briga što je bilo u njoj i što se može s tim ,kad je kutija sama po sebi puno zanimljivija! Može poslužiti kao kuća, tunel, skrovište. Ako je paket bio omotan najlonom s mjehurićima, to je samo još malo dodatne zabave!

Nema ništa loše u ovoj vrsti igračke, pogotovo jer pruža toliko potencijala za igranje. Što se tiče najlona s mjehurićima, predstavlja potencijalni rizik od gušenja, pa ga se svakako riješite ili nadgledajte dijete dok se igra njime.

Pseće igračke i posude

Kako u stvari znati koja je igračka čija, kad su i pseće tako lijepe i šarene i svuda su po kući?! A posudice za vodu? Blago Fifiju kad se može umivati u njima koliko god želi i prskati po kući.

Ovdje se nalazi nekoliko potencijalnih problema, počevši od bakterija koje se mogu nalaziti na psećim igračkama i oko zdjelice, do sitnih komadića koji se mogu odvojiti od igračke ako ju dijete sažvače ili nešto slično. Također, ono što se ne smije zanemariti je i konflikt do kojeg može doći ako pas postane teritorijalan i poželi zaštititi svoju “imovinu”.

Koš za smeće

Definitivno izgleda kao kutija za igračke koja stalno sadrži nešto novo i privlačno, uvijek druge boje i oblika. A mama i tata ga često otvaraju, mora da se tamo krije nešto jako važno!

Ipak, osima bakterija i prljavštine, treba razmišljati i o otšrim rubovima i veličini onoga što je završilo u smeću, zato je bolje osigurati kantu da se maleni ne mogu tako lako “samoposlužiti” sadržajem.

Suđe i posuđe

Žlice, kuhače, lonci i poklopci mnogoj su djeci omiljene igračke. Proizvode divne zvukove i mogu poslužiti za toliko toga. Možete miješati, kopati, svirati ili udariti mamu ako vas ignorira!

Iako se djecu često potiče da se igraju tim predmetima jer razvijaju maštu, stručnjaci upozoravaj uda postoji mogućnost da dijete ne vidi razliku između tave kojom se igra na podu i one na vrućem štednjaku koja ga može ozlijediti na toliko puno načina.

Zato, pripazite na tave i lonce dok kuhate i držite ih podalje od dosega znatiželjnih ručica.

Papirnate maramice

Oh, kako je zabavno izvlačiti ih iz kutije jednu p ojednu i samo ih tako bacati naokolo! Kao da im nema kraja u toj kutiji bez dna.

Zatim poneka maramica završi i u ustima, pa bud eprožvakana i ispljunuta. No, u tome nema ništa loše niti opasno. Ak oje djetetu to baš jako zabavno, neka se igra. Samo ako vama ne smeta pospremati nered koji će nastati.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.