Istaknute teme Odgoj

Jeste li se pronašli: 6 znakova da ste prestrogi kao roditelj

Prestrogi roditelji disciplinu koriste kao sredstvo kontrole

Odgajanje djeteta zahtjevan je, i priznajmo si, često naporan posao. Vjerojatno se s vremena na vrijeme upitate, radim li ga dovoljno dobro? Sigurni smo da dajete sve od sebe, no danas ćemo se baviti strogim roditeljima.

Mnogi roditelji smatraju da je strogoća pravi izbor za usmjeravanje djeteta na pravi put. No, kako znati jeste li pretjerali? Najlakše ćete to otkriti uz pomoć ovih šest znakova:

Lakše djeci nalazite mane nego vrline

Ako se posvećujete svojoj djeci, provodite vrijeme s njima i doista ih slušate kada govore – već samim time bit ona opremljena kvalitetnijim alatima za disciplinu. Razgovor s njima bit će jednostavniji i lakši jer ćete već iamti razrađenu komunikaiju.

No, ako se vaši razgovori najčešće svode na ispravljanje nekih njihovih ponašanja vikanje, upozoravanje i slično, dobit ćete samo odbijanje i prkos. S tim se teško nositi, ali imajte na umu i da prksono dijete ima osjećaj da nikako ne može dorasti vašim standardima.

Kako prekinuti ovaj začarani krug? Počnite tražiti ono dobro u svojoj djeci. a ne samo stvari oko kojih možete prigovoriti. I budite strpljivi. Dan po dan.

Kažnjavate nepoželjno ponašanje, a ne “loše”

Dijete je prolilo mlijeko po tepihu. Kakvo je to ponašanje. Nepoželjno, ali takvo se ponašanje ne b trebalo kažnjavati.

Ako je dijete donijelo mlijeko u sobi unatoč vašoj zabrani i prolilo mlijeko, to je i nepoželjno i “loše” ponašanje jer se oglušilo na vaše naredbe.

Djecu ne bi trebalo disciplinirati kada griješe, pogotovo ako nisu učinila ništa protiv vaše volje i savjeta. Odnosno, nema potrebe za strogoćom kada su djeca samo djeca.

Strogi ste kada ste uvrijeđeni ili izbačeni iz takta

ako je motiv vaše discipline to što ste uvrijeđeni ili izbačeni iz takta, onda tu postoji problem. Motivacija discipline uvijek bi trebala biti želja da se svoju djecu usmjeri prema poželjnom i ispravnom ponašanju, a ne onom koje je isključivo ugodno mami ili tati.

Zahtijevate savršenstvo

Djecu danas bombardiraju zahtjevima sa svih strana. Neka djeca mogu podnijeti više, neki ne. Ako dijete nije sposobno žonglirati mnogim zadacima ili zahtjevima, mogu se brzo početi osjećati kao da ih svijet opterećuje.

Kako ćete znati da je djetetu previše, da postaje tjeskobno i nezadovoljno? Tako što ćete razgovarati s njim i slušati što vam ima za reći. Jer to znači uistinu poznavati ih. I oni su suočeni sa strahovima i pritiscima, kao i mi, samo nisu opskrbljeni alatima za rješavanje istih, kao roditelji.

Zato, budite im utočište. Neka se uz vas nemaju potrebu osjećati savršeno već zadovoljno i zaštićeno.

Više pažnje pridajete ponašanju nego njihovim osjećajima

Lako se tijekom dana uhvatiti u dječje loše ponašanje, jer to je nešto što primjećujemo. Djeca koja se osjećaju zapostavljeno to podsvjesno osjete. I što potom slijedi – nepoželjno ponašanje koje će privući roditeljsku pažnju. nije bitno radi li se o onoj negativnoj.

Roditelji danas često vrijeme provode zureći u pametne telefone, a nakon toga sposobni su primijetiti samo djetetovo ponašanje, a ne njegove osjećaje koji se kriju iza toga.

Zato, nemojte se uvije posvećivati ispravljanju lošeg ponašanja, nekad se radije zapitajte – zašto?

Disciplinu koristite kao kontrolu, a ne vodiča

Odgoj djeteta može se vrlo lako okrenuti u potrebu da kontrolirate njegove izbore, stavove, odluke, ponašanje…kako to izbjeći?

Postavljanjem granica kojih ćete se pridržavati, odluke nemojte donositi ljuti, preispitujte se redovito te pokušajte djeci manje govoriti “ne” a više ih upućujte na ono što se od njih očekuje.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.