Za roditelje

Jedanaest zanimljivosti vezanih uz porod iz raznih krajeva svijeta

Juha od algi prije i poslije poroda samo je jedan detalj koji opisuje porod iz raznih krajeva svijeta


Sam porod, ali i mnogo toga vezanog uz trudnoću i porod razlikuju se u raznim krajevima svijeta. Ovdje je jedanaest zanimljivosti vezanih uz porod iz raznih krajeva svijeta:

1. Vladin poklon paket dobrodošlice

Od tridesetih godina, trudnice u Finskoj od Vlade dobivaju poklon paket “Dobrodošla na svijet, bebo!” On sadrži odjeću, vreću za spavanje, skafander, pribor za osobnu higijenu bebe, platnene pelene, ubruse, prvu pomoć, a čak se i kartonska kutija u kojoj se sve nalazi može koristiti kao krevetić. Majke imaju izbor između preuzimanja kutije ili novčane potpore, koja trenutno iznosi 140 eura no 95 posto majki odluči se za kutiju jer vrijedi mnogo više.

2. Sjedeći položaj poroda

Iako je praksa da žene rađaju ležeći na ležima primjenjuje i dalje u većini zemalja, on je ipak sve više pod ozbiljnim upitnikom jer sve više informiranih i modernih mama žele roditi u prirodnijem, sjedećem položaju.  Praksa u dijelovima Azije, Afrike i Srednje i Južne Amerike, izvještava Svjetska zdravstvena organizacija je da se žene kreću kroz različite uspravne pozicije ili čučanj. Istraživanja pokazuju da sjedenje, stajanje i klečanje tijekom poroda (ili sve gore navedeno) može skratiti lažne trudove i smanjiti potrebu za epiduralnom anestezijom.

3. Helij umjesto epiduralne ili spinalne anestezije

Iako je epiduralna ili spinalna anestezija najčešći tip lijekova protiv boli koji rabe žene, helij se također koristi u svrhu smanjenja boli. Koristi ga otprilike 60 posto žena u Ujedinjenom Kraljevstvu, polovice žena koje rade u Australiji, Finskoj i Kanadi. Prema liječničkom mišljenju iz 2012., to je sigurna i učinkovita opcija no ima i onih koji tvrde da plin ne uklanja bol, već žene odvraća od nje.

4. Juha od algi

Malo je hrane koja se posebno preporuča nakon poroda, a tu prednjači  Miyeok Guk ili koreanska juha od algi. Također se zove “rođendanska juha”, hranjiva, bujna juha i dalje je jedna od prvih stvari koje žene jedu nakon poroda. Korejska turistička zajednica s tim se i dalje hvali navodeći da su nekada prije žene tu juhu jele mjesec dana prije poroda – što neke rade i danas. Tradicija korejske kulture bila je inspirirana kitovima koji jedu morsku travu – koja je bogata raznim vitaminima i hranjivim tvarima). Slatka juha od alga na rođendane smatra se načinom podsjećanja djece da poštuju majku koja im je dala život i koja je zbog njih pretrpjela porođajnu bol.

5. Čuvanje pupkovine i  posteljice

U mnogim krajevima svijeta pupčana vrpca i posteljica imaju jaku simboličku važnost, te se prema njima posebno i odnose. U Turskoj, na primjer, nije neobično da žene zakopaju pupčane vrpce kod škola ili džamija u nadi da će njihova djeca biti posvećena obrazovanju ili religiji ili ih zadržavaju kod kuće kako bi se osigurali predanost obitelji. U nekim dijelovima Afrike posteljica se zakopava na važnom mjestu – često uz stablo, kod kuće ili na otvorenom polju. U većini zapadnih zemalja posteljica i pupčana vrpca se bacaju, no sve češće majke i jedu posteljicu u obliku tableta vjerujući da je posteljica zdrava. U novije vrijeme, od kako je otkriveno da se u pupkovini nalaze vrijedne matične stanice roditelji ih doniraju u posebne zaklade koje vode popise te se u slučaju potrebe pronalazi najbliži donor za donacijom koštane srži.

6. Mjesec dana odmora

“Mjesec sjedenja”, službeni je naziv običaja koji vlada u Kini i Vijetnamu, gdje je propisano da žene mjesec dana nakon poroda ne izlaze iz domova. Od novih majki očekuje se da mjesec dana sjede u pidžami kako bi se oporavile od porođaja uz jasne naputke što smiju i ne smiju piti i jesti (ništa previše vruće ili hladno), a nije im preporučeno niti tuširanje. U zapadnom svijetu, gdje još nije zavladao najgori oblik kapitalizma, majke imaju pravo na sličan dopust kroz plaćeni porodiljni dopust.

7. U postnatalnu skrb uključeni i maseri

Postnatalna skrb u nekim zemljama poput Francuske uključuje i vježbe jačanja ili “vraćanja” vagine u prednatalno stanje. Usluga je financirana od strane francuske socijalne sigurnosti od 1985. Postnatalna skrb za novorođenče i dijete u bogatijim zemljama Europske unije u potpunosti podrazumijeva praćenje napretka majke i djeteta, davanje potrebnih savjeta majci kako brinuti o djetetu, osiguravanje optimalnog napretka novorođenčadi te sastavljanje pismenih izvještaja o napretku djeteta i majke.

Ovakvu skrb primalje u Europskoj uniji i zemljama okruženja pružaju u vremenskom trajanju od najmanje 10 dana pa sve do 12 mjeseci. Razvojna tendencija je da se ustali što dulji period primaljske skrbi u post porođajnom procesu, te je znanstveno dokazano da je zdravlje i majke i djeteta, u fizičkom i psihičkom segmentu, značajno bolja nakon provođenja primaljske skrbi u post porođajnom procesu. U Republici Hrvatskoj primalje u zakonskom smislu uopće ne provode postnatalnu skrb.

8. Apstinencija od sexa

U većini zapadnih zemlja ginekolog će majke savjetovati da se u sexualne odnose smiju upustiti u šestom tjednu nakon poroda. No u Papua Nova Gvineji majke čekaju puno duže. To je uobičajena kulturna praksa da žene apstiniraju dok se ne odvoje od svoje bebe, bez obzira traje li to tjednima, mjesecima ili čak godinama.

9. Plaćeni dopust

U SAD-u nema plaćenog rodiljnog dopusta i mnogim ženama je zajamčeno samo 12 tjedana čuvanja radnog mjesta što u EU nije praksa. U većini zemalja osigurana su primanja barem godinu dana. U Švedskoj, Njemačkoj, Norveškoj i Danskoj, roditeljima se nudi više od 50 tjedana plaćenog dopusta, koje mogu podijeliti mama i tata nakon rođenja ili posvojenja, dok u Češkoj, majke ili očevi mogu doći do 48 mjeseci plaćenog roditeljskog dopusta.

foto: Wendy Kenin

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.