Istaknute teme Trudnoća

Jedan trudnički simptom kojeg sigurno nitko ne očekuje!

trudnički simptom

Trudnički simptom kada žudite za određenom namirnicom relativno je čest – no nije tako sa svakim

Stalni osjećaj gladi, mučnina, žudnja za određenom hranom, bol u leđima, zatvor…sve su to neki od simptoma trudnoće koji prate većinu trudnica.

-To su sve simptomi koje očekujete i imala zadovoljstvo iskušati većinu njih. No, potpuno me iz takta izbacila jedna stvar na koju me nitko nije upozorio – požalila se jedna trudnica na društvenim mrežama.

Naime, kada je ušla u 12.tjedan trudnoće, nos joj je počeo curiti kao da je netko odvrnuo slavinu.

-Kako sam još uvijek radila, na poslu sam stalno bila šmrkava. Držala sam prezentacije, brišući nos i stišćući maramicu u ruci. Dok sam spavala, hrkala sam, svake noć začepljenog nosa, uvjerena kako sam uhvatila neku prehladu.

Kada se požalila prijateljici da joj prehlada danima ne popušta, saznala je da je i ona imala slične simptome kroz dvije trudnoće – odnosno, trudnički rinitis.

Trudnički rinitis definira se kao začepljenje nosa bez poznatog alergijskog uzroka koji se riješi u roku od dva tjedna nakon porođaja. Obično se javlja u posljednjih jedan do dva mjeseca trudnoće, ali može i ranije. Trudnice se tada obično žale na začepljenje nosa i/ili prozirni iscjedak.

Ispada da nije toliko rijedak simptom, pogađa gotovo 49 posto trudnica. Učinci se mogu nastaviti tijekom cijele trudnoće., a za to možete kriviti za hormone koji luči posteljica.

Ti hormoni posteljice mogu uzrokovati povećanje sluznice u nosu, omogućujući veći protok iz nosa. Estrogen i progesteron također doprinose, jer mogu suziti krvne žile u nosu i potaknuti proizvodnju viška sluzi. Ukratko, to znači: manji nosni prolaz i više sluzi. To obično rezultira disanjem na usta i čestim puhanja nosa.

foto: Freepik

1 komentar

  • Nije strano da zene razviju alergije i mnoge druge probleme tokom trudnoce. A kako nosimo jos jedan zivot sa sobom, uopste nisam htela da koristim jake preparate. Uvek se prvo informisite o svemu sto mozete da uradite u svom okruzenju kako bi simptomi bili umanjeni. Onda prirodni preparati. 🙂

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.