Edukacija i savjeti Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Je li u stvari sigurno bacati bebu u zrak?

Svaka aktivnost koja zahtijeva preveliku silu može dovesti do ozljeda djeteta. Bacanje beba visoko u zrak tako sadrži nekoliko rizika. Najbezazleniji su vrtoglavica i zamućivanje u glavi, no na žalost može doći i do pada bebe što nije pak niti najmanje bezazleno.

Bacati bebu u zrak čini se zabavno, no imajte u vidu da potencijalne ozljede nisu bezazlene

Ako se i dalje želite “zabavljati” s bebom na ovaj način, puno je sigurnije nježno ju i lagano “bacanje” u zrak, od onog visokog koje može poći po zlu koliko god da mislite da imate situaciju pod kontrolom. Usto, prije nego se odlučite na ovakvu vrstu “igre” s djetetom, budite sigurni da je vaše dijete dovoljno fizički razvijeno kako bi se izbjegle bilo kakve nenamjerne fizičke ozlijede.

Istegnuće vrata

Bebe uglavnom s oko četiri mjeseca starosti mogu držati glavu samostalno, no s ovakvom vrstom zabave trebalo bi ipak pričekati dok beba ne navrši barem šest mjeseci i zadobije potpunu kontrolu nad glavom i vratnim mišićima.

Bacanje bebe visoko u dobi mlađoj od šest mjeseci može dovesti do naprezanja vrata kod onih koje još nisu u potpunosti ovladale kontroliranjem položaja glave.

Čak i kada beba navrši šest mjeseci, trebate pripaziti s “grubom igrom”, savjetuju stručnjaci.

Padovi

Kada bacite bebu u zrak, ona odlazi iz vašeg zagrljaja. Postoji mogućnost da ju ne uspijete uloviti zbog bilo kojeg razloga i ona može pasti na zemlju. Takvi padovi mogu završiti s posljedicama kao što su fraktura lubanje ili epiduralni hematom, odnosno krvarenjem između lubanje i tvrde moždane ovojnice. Ako dijete padne na jako tvrdo tlo ili se pad dogodi s veće visine, posljedice mogu biti i ozbiljnije.

Sindrom tresenog djeteta

Aktivnosti kao što su bacanje djeteta u zrak, joggiranje s bebom na leđima, njihanje bebe u velikim zamasima ili snažno “cupkanje” djeteta na koljenu odrasle osobe ne uzrokuju ozljede kostiju, mozga i oka koje se povezuju sa sindromom tresenog djeteta.

Sindrom tresenog djeteta nastane kada dijete tresu silovito tako da mu glava nekontrolirano “leti” naprijed nazad više puta uzrokujući traume kostiju, glave i oka. Ako bacate bebu visoko u zrak te se dogodi da joj glava pritom pada naprijed i nazad, postoji mogućnost razvijanja ovog ni malo bezazlenog sindroma.

Pazite na sigurnost za vrijeme igre

Dok se igrate sa svojom bebom, najbolje je omogućiti joj potporu vratnog dijela jer su mala djeca dosta osjetljiva. Bilo koja vrsta igre koja uzrokuje grubo pomicanje glave i vrata može završiti vratnim ozljedama i istegnućima.

Ako ne pazite dovoljno, može doći i do ozbiljnijih ozljeda, bez obzira na to što vi mislite kako je vaša beba već dovoljno čvrsta i samostalna. Ako vam se bacanje bebe u zrak čini zabavnim i nečim što bi vašu bebu nasmijalo i oraspoložilo, možete se odlučiti i za sigurniju verziju te igre: Podižite bebu visoko u zrak bez samog bacanja i time izbjegnite moguće povrede.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.