Istaknute teme Odgoj

Je li u redu da dijete konzumira hranu u trgovini prije nego ju platite?

dijete konzumira hranu u trgovini

Svi roditelji čije dijete konzumira hranu u trgovini ističu da će ju platiti, no ne učine baš svi to što kažu


Gurate kolica za kupovinu i krstarite trgovinom sretni što vaše dijete ili mirno sjedi na njima ili jednako tako mirno trčkara uz vas. Važete, proučavate, birate i polagano punite kolica. Shopping idila.

No, tada u njih spremate peciva/čokoladu/kekse/voće koje dijete voli i nastaje dreka. Dijete ih želi sad i odmah dok ga vi uvjeravate da se malo strpi i da ih može dobiti nakon što ih platite na blagajni. No, djeca najčešće ne razmišljaju racionalno kao mi i ne mogu se strpiti. Žele sve imati sad i odmah. A kada ne dobiju što žele, kreće lavina nezadovoljstva.

Što ćete učiniti? Dajete li djetetu ono što želi pojesti odmah u trgovini ili čekate da to najprije platite? Ili možda niste skloni davati ništa što ste kupili prije nego dođete kući?Je li uopće u redu dati djetetu da jede i pojede nešto što još nije plaćeno? Pruža li mu davanje onoga što zahtijeva primjer da će uvijek moći dobiti ono što poželi ili mislite da u tome nema ničega negativnog?

Budući da nema univerzalnog ispravnog odgovora na ovo pitanje, pretražili smo internet u potrazi za mišljenjima roditelja. Evo što oni kažu na tu temu i koja su njihova iskustva:

Dajem djeci da jedu

– Mislim da je to u redu jer će se artikl i tako skenirati na blagajni, prazan ili pun – komentirala je mama FizzyNoodles

–  Dajemo djetetu da jede dok god to nije nešto iz vrećice koja se mora izvagati na blagajni. Vjerujemo da je i osoblju trgovine draže da dijete jede ono što ću na kraju i tako platiti nego da im vrišti pola sata – zaključak je roditelja jednog trogodišnjaka.

– To je u redu do trenutka dok to što je dijete dvaput zagrizlo ne vratite na policu i pravite se ludi – poručila je mama Ivona.

– Ovakve teme uvijek izvuku na površinu super mame i njihovu divno odgojenu djecu koja nikad ne bi učinila ništa loše poput grickanje čokolade u trgovini – požalila se Lana.

– Nikad nisam dvaput razmislila o tome da bih pomislila da je nešto negativno. Dam djeci da jedu da im odvratim pažnju i kasnije ću to normalno platiti – ispričala je Morana.

– Kako bi ostali mirni dam im da jedu u trgovini, najčešće pecivo. Naravno, platit ću ga na kraju – kazala nam je Jelena.

Ne dajem djeci da jedu

– Ne dajem svom djetetu da jede u trgovini. Od samog početka ga učim da mora biti strpljiv i da ne smije “žicati” do ktraje kupovina. Mislim da klinci na taj način izvuku što treba i što ne treba – rekla je Vanda.

– Ne prakticiram to i smatram da nije u redu. Ne vjerujem da netko baš tada mora otvoriti hranu i jesti. Moja kći čeka dok to platimo i onda dobije što želi. Neki red ipak mora imati – istaknula je Dijana.

– Ne volim kada roditelji to rade, jer dok stvari nisu plaćene, nisu tvoje da ih koristiš kako te volja – objasnila je Kristina dodajući da na blagajni uvijek možeš otkriti da si zaboravila novčanik ili ti se dogodi da ti je kartica odbijena. I što onda? Ipak ne možeš kupiti to što si htio, a polupojedeno ne može niti natrag na policu.

– Jednom sam vidjela dijete kako jede čokoladice iz adventskog kalendara i mamu kako na kraju taj kalendar uredno odlaže na policu. Ne znam je li me više zgrozila činjenica da malo dijete jede čokoladu u 21 sat ili ovakvo ponašanje! Stoga veliko ne jer ljudi su svakakvi – užasnula se Natalija.

foto: Jessica Lucia

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.