Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Je li izbirljivost u jelu faza ili karakterna osobina?

Roditeljima malih izbirljivaca nije lako. Dali bi sve da nešto stave u usta i s nevjericom gledaju djecu koja tamane sve, od pite sa sirom do kiselih borovnica i paradajz juhe.

Stručnjaci smatraju da izbirljivost u jelu nije faza u dječjem životu već karakterna osobina

Što nije u redu s njima, često se zapitaju, kriveći sebe i propitujući što su to u stvari napravili da su možda u nekom trenutku nekom pogreškom stvorili “izbirljivog jedača”.

A njih karakterizira odbijanje “nove” hrane, a postoji vjerojatnost da će odbiti i meso, povrće te bilo što u što ste to dvoje pokušali zakamuflirati. Jedu samo svoju omiljenu hranu te su jako osjetljivi na teksture. Iz toga može proizići da se neće hraniti dovoljno raznoliko.

Nova istraživanja idu u smjeru da izbirljivost nije faza u dječjem životu, već više karakterna osobina! Dokaze pronalaze u dobivenim rezultatima koji pokazuju da su djeca koja su bila izbirljiva s 4 godine, jednake sklonosti zadržala i u dobi od 9 godina.

No, istraživanja su pokazala još nešto zanimljivo. A to je da djeca izbirljiva pri jelu također imaju “teži karakter”, zahtjevnija su od vršnjaka i sklonija su promjenama raspoloženja. Čak i njihova izbirljivost može predstavljati jedan od načina na koji se bore za svoju neovisnost.

No, prebiranje i odbijanje hrane može imati i druge uzorke. Jedan od njih može biti neki od poremećaja u senzorici. To ćete prepoznati jer dijete s poremećajem senzorike ima i osjetljiv sluh, lošu motoričku koordinaciju i osjetljivo je (najčešće negativno) na većinu vrsta dodira.

Istraživanja također pokazuju da će jedno od četvero djece biti izbirljivo oko hrane. Kako mu pomoći?

  1. Počnite s malim – i mala žlica nove hrane veliki je uspjeh
  2. Uključite ih u proces pripreme hrane
  3. Izvucite najbolje iz hrane koju dijete želi jesti
  4. Pazite na svoje zalogaje – dijete će vas kopirati i zato budite dobar model

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.