Istaknute teme Učenje i rekreacija

Izvanškolske aktivnosti – zašto su dobre, ali kako znati kada ih je previše?

izvanškolske aktivnosti

Izvanškolske aktivnosti nekad više usrećuju roditelja nego dijete

Velik broj djece sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, a mnoge studije pokazuju da je to nešto od čega djeca imaju višestruke koristi.

Na tim aktivnostima djeca se uče biti timski igrač i radnik, kako uspostaviti odnose, postići određene ciljeve i rješavati probleme. Mnogi dodatni programi rješavaju djecu stresa, ali potiču i fizički razvoj te usađuju u djecu ljubav prema na primjer, sportu.

Bez obzira kojom se dodatno aktivnošću vaše dijete bavi, one imaju jedan zajednički nazivnik: Proširuju djetetovo razumijevanje svijeta te mogu pomoći u otkrivanju urođenog talenta. Djeca koja su uključena u barem jednu izvannastavnu aktivnost mogu iskusiti:

 • smanjen rizik od maloljetničke delikvencije
 • smanjen rizik od drugog problematičnog ponašanja
 • povećanu želju za sudjelovanje u grupnim aktivnostima
 • priznanje što su neki zadatak samostalno odradili
 • manje vremena s elektroničkim napravama
 • bogat društveni život i više prijatelja
 • veće poštovanje prema odraslima i autoritetu
 • više cijene razne aktivnosti kao što u umjetnost, glazba ili sport
 • bolje zdravstveno stanje i pozitivniju slika o samima sebi

Kada se nabroji toliko pozitivnih učinaka, sigurno vam dođe da upišete dijete na što više toga. Roditelji koji su zatrpani poslom možda i nemaju drugi izbor nego upisati djecu u neku izvannastavnu aktivnost u sklopu škole, pet dana u tjednu.

No, unatoč silnim koristima, studije također pokazuju da školskih aktivnosti koje potiču dječji društveni i intelektualni razvoj može biti i previše te tada mališanima postaju teret. Stručnjaci stoga apeliraju na roditelje da pokušaju izbalansirati djetetov raspored.

-Aktivnosti koje obogaćuju našu djecu su savršene za njih jer su važan dodatak njihovim životima. Problem je u tome što su mnogi roditelji izgubili sposobnost da ih uravnoteže sa slobodnim vremenom, vremenom kad će djeci biti “dosadno” i kad će sama naći način da se zabave – objasnio je Alvin Rosenfeld, autor knjige “Over-Scheduled Child.

Loša vijest je što ne postoji “magičan broj” koji će vam reći kada je previše. Zato vam donosimo savjete stručnjaka prema kojima možete odrediti uživaju li vaša djeca u svojim aktivnostima:

 • Kada ostavljate i kupite dijete ono cijelo vrijeme uzbuđeno komentira koliko je sretno/koliko se dobro provelo
 • Priča li vaše dijete ikada kod kuće o dodatnim aktivnostima, bez da ga vi pitate? Ako ne, vrijeme je za razgovor.
 • Dolazi li motivacija za sudjelovanje u nekom sportu/aktivnosti od vas ili vašeg djeteta? Želi li to ono ili vi to želite?
 • Pripazite na znakove: Temelji li vaše dijete svoju vlastitu vrijednost na tome koliko je uspješno u određenoj aktivnosti?
 • Obratite pozornost na svoju komunikaciju s djetetom: Razgovarajte o tome kakvu poruku šaljete – misli li vaše dijete da je sve u pobjedi, prelasku na sljedeći nivo ili u tome da mora biti uvijek najbolji? Ako je tako, nešto je u cijeloj komunikaciji pošlo u krivo.

Imajte na umu da dijete ne mora isprobati apsolutno sve prije nego napusti osnovnu školu. dozvolite mu da samo bira i vidi što voli, a što ne. Također, slobodno vrijeme koje će dijete samo naučiti ispuniti jednako je važno kao i sudjelovanje u nekoj aktivnosti.

foto: Pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.