Zabava i zanimljivosti

Izradite domaći plastelin koji djeca mogu i pojesti

plastelin

Domaći plastelin napravljen je od bezopasnih sastojaka i boja


Plastelin je odlična igračka za dijete, kojom se može zabaviti dulje vremena mijeseći i praveći oblike. No, ako i vaše dijete voli sve i svašta gurati u usta, najbolje je napraviti domaći, jestivi plastelin, s kojim nema opasnosti ako završi tamo gdje ne bi trebao. Za pripremu (ukusnog) plastelina trebat će vam oko 45 minuta, papir za pečenje kolača, nož, jedna mjerica i papirnati ručnici. A sastojci su sljedeći:

  • 80 g kukuruznog sirupa
  • 80 g mekog margarina
  • 600 g šećera u prahu
  • pola žličice soli (žličica za kavu, odnosno oko tri grama)
  • jedna žličica za kavu arome vanilije (može i neka druga aroma, malina, jagoda)
  • jestive boje za kolače – što više boja nabavite, imat ćete više različitog plastelina.

Priprema:

Tijesto mijesite na podlozi, ali kada budete dodavali boju, preporučujemo korištenje papira za pečenje, koji se kasnije samo baci i nema potrebe za čišćenjem.
Rukama mijesite margarin, kukuruzni sirup, sol i aromu koju imate dok ne dobijete kompaktnu masu. Dodajte šećer u prahu i mijesite i dalje dok tijesto ne postane glatko. Ako se tijesto teško mijesi, dodajte još malo šećera u prahu. Kada dobijete željenu čvrstoću i oblik, podijelite smjesu na nekoliko dijelova i dodajte jestivu boju dok ne postignete željenu nijansu plastelina.

Kada je vaše tijesto gotovo, podijelite ga na nekoliko gomilica i dodajte jestive boje sve dok ne budete zadovoljni nijansama. Još malo izmijesite da se boja pravilno rasporedi. Očistite potencijalni nered i svoje ruke papirnatim ubrusima.
Plastelin je gotov – ugodno igranje i dobar tek!

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.