Istaknute teme Odgoj

Izazovi s kojima se sve mame dječaka moraju suočiti

Odgajati dijete bez obzira na spol je izazov. Odgajati žensko dijete nosi svoje prednosti i radosti i svoje ako to tako možemo nazvati, nedostatke. Isto tako i odgajanje dječaka.

Mame dječaka čeka ulazak u svijet kojeg do tada nisu poznavale

No, možda se možemo složiti kako je odgajanje jednih i drugih međusobno vrlo različito. Evo s kakvim se izazovima mame dječaka uglavnom moraju suočiti:

Pozdravite se s tišinom

Dječaci su glasni. vole vikati, vole proizvoditi buku, ispuštati zvukove, njihova moć je u njihovom vokalu. Posebno su glasni kada su oko nečega uzbuđeni, a budimo iskreni, gotovo uvijek su oko nečega uzbuđeni. Crtića, sendviča, jer su na vrijeme stiglo na wc!

Pokušajte samo prebrojati koliko ih puta dnevno utišavate. Nije lako, zar ne?

I kao šećer na kraju, čak su i njihove igračke glasne!

Zaboravite na spolnu neutralnost

Možda ste odlučili ne biti stereotipna mama. Možda ste odlučili da vaš dječak neće poznavati samo autiće i loptu i da će se u njegovoj garderobi naći i široka paleta ljubičaste i crvene garderobe.

Možda ćete se kada budu mali igrati s njima u kuhinjici i lakirati im nokte i učiti ih da nema muških i ženskih igračaka i boja.

Ali kako odrastaju, dječaci će se neminovno početi okretati muškim aktivnostima, hobijima, bojama i igračkama, ponajprije zbog utjecaja okoline od kojeg nitko ne može pobjeći

Moći ćete ih vi do sutra uvjeravati do sutra kako u ružičastoj majici uopće nisu ženskasti i da je super cool ići na ritmiku, ali teško da će vam to proći.

Što napraviti? Izolirati ih od ostatka stereotipnog svijeta? Dečki su jednostavno dečkasti i pomirite se s tim.

Grubost je rutina

I dečki su ponekad nježni i vole se maziti. No, nemojmo se zavaravati, niti grubost im nije strana.

Mogu biti grubi i sami po sebi i sami sa sobom, no dajte im još i muškog prijatelja ili nekoliko njih, pa možete slobodno organizirati slobodno hrvanje.

Dečki guraju, udaraju, bacaju, valjaju se i sva ih ta aktivnost preplavljuje i potiče im dodatni adrenalin. I to uopće ne znači da su ljuti jedni na druge i da se ne slažu dobro, upravo suprotno. Često ćete zapaziti osmijeh na licu svog djeteta dok mu prijatelj sjedi na glavi, a drugi ga istovremeno poteže za gaće.

Oružje posvuda

Odlučili ste da oružje neće ući u vašu kuću i tu podvlačite crtu. no, imajte na umu da mali dječaci gotovo od svega mogu i sami napraviti oružje.

Uz vlastitu kreativnost da osmisle pušku, mač ili luk i strijelu čak i od praznih rola toaletnog papira, život također često umiješa svoje prste. Utjecaj prijatelja, božićni pokloni, bake i djedovi…netko prije ili kasnije uvede ono što niste željeli u vaše živote.

Nećete se niti okrenuti, a kutije s igračkama bit će pune pištolja, pušaka, pendreka i sličnih divota.

Pozdravite se sa svim vašim “curičastim” maštarijama

Možda ste sanjarili da će kćer željeti nositi vašu vjenčanicu ili barem super očuvanu kožnu jaknu u koju više ne stanete?

Jeste li joj namjeravali ostaviti svoj srednjoškolski dnevnik u kojem ste potanko opisali sve o svojim simpatijama, izlascima, zabavama s curama?

Hm, prilično smo sigurni da to vaše sinove neće previše zanimati. Niti haljina, niti vaša prva zaljubljenost. Da, možda neće imati tu mama – kćer povezanost o kojoj ste maštali, no to je u redu.

Sasvim solidno se možete povezati i s vašim dečkima kroz razne stvari koje oni vole…na primjer natjecanja tko će najglasnije podrignuti ili tko će uspjeti natrpati najviše čokolade u usta.

Pritisak da ga dobro odgojite

Kao majka dječaka osjećate golemi pritisak da ne odgojite nekoga za koga ženski rod u budućnosti neće imati lijepu riječ. Ne smije biti nasilnik, ne smije biti nepristojan, niti dečko iz noćne more od kojeg je upravo pobjegla vaša prijateljica.

No, ono što je najgore je da vi ne znate razlog zašto se ti slatki mali dečki pretvore u ne tako slatke muškarce jednog dana. Nitko nema priručnik koji će vam pomoći da odgojite savršenog gentlemana i poželjnog ženika.

Kako ni sami niste muškarac, ne možete ga voditi vlastitim primjerom, ali možete učiniti najbolje što znate. I tu vas čeka puno pokušaja i pogrešaka, a rezultat ćete najbolje vidjeti kada jednog dana odrastu.

Mrlje i rupe

Pokušati odjeću dječaka održati urednom i čistom je isto kao skočiti u bazen i očekivati da ćete izaći suhi. Ako želite igrati igru pogađanja koja nema kraja, pokušajte odgonetnuti kako skinuti sve silne mrlje koje nalazite na njihovoj odjeći – od zemlje i trave, do sladoleda, voća i krvi.

Možda ćete potrošiti bogatstvo na sredstva uza uklanjanje mrlja i zakrpe, ali jedno je sigurno, malo ćete odjeće moći proslijediti dalje na korištenje.

Nezanimljiva odjeća

Odjeća dječaka nije toliko maštovita, urnebesna, šarena i zanimljiva kao odjeća djevojčica, iako su proizvođači posljednjih godina ipak uložili dodatni trud.

Postoji ograničena paleta boja, nema leopard uzoraka, a svakako nema volana ni baletnih suknjica! Odjeća dječaka osmišljena je da se lako spari i da jedan komad ide uza sve ostale.

Dječaci nemaju niti toliko super slatkih modnih dodataka kao djevojčice.  Ne nose narukvice, rajfove, trakice ni torbice.

Njihov odjel u trgovini uvijek izgleda blijedo u usporedbi sa ženskim. A cipele? Njima ne treba 10 pari divnih lakiranih cipelica. Sretni su i s kopačkama!

Činjenica da ne znate sve o njima

Mame mogu tješiti dječake kada su tužni i smijati se s njima kada su sretni. mogu ih ispraviti kada naprave nešto pogrešno.

Pohvaliti ih kada nešto drugo naprave dobro. No, mame si ipak trebaju priznati da se ne mogu 100 posto poistovjetiti s osjećajima svojih sinova.

Možemo govoriti o tome da je tuga tuga i da je sram sram i da razumijemo našu djecu, no u stvari je istina da ne možemo nikada u potpunosti razumjeti onoga u čijoj koži nikad nismo bile. A nismo bile u muškoj koži.

Da ne govorimo o tome kako ne možemo baš zadovoljavajuće odgovoriti na pitanja o dijelu tijela kojeg nemamo na sebi. Zato je ponekad izreka “Pitaj tatu”, mami dječaka najbolja prijateljica.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.