Istaknute teme Učenje i rekreacija Zabava i zanimljivosti

Iz škola povlače klasične satove jer djeca ne znaju očitati vrijeme?

satove

Djeca danas uglavnom koriste analogne satove

Moderno doba nosi svoje prednosti, a nude nam se razno razni izumi koji nam olakšavaju život. Tako se u eri svega digitalnog dogodilo da su digitalni satovi doveli do toga da djeca više ne znaju očitati vrijeme na analognima.

Internet je tako nedavno brujao zbog vijesti da se u školama u Velikoj Britaniji povlače analogni satovi iz učionica jer djeca, iako su na zidu, nemaju pojma koliko je sati. Znači li to da satovi na kazaljke izumiru?!

Vjerojatno ne, stiže i utješna vijest.

-Današnje generacije nisu tako dobre u očitavanju vremena na klasičnim, tradicionalnim satovima. Djeca su jednostavno naučila da je sve digitalizirano i lagano – objasnio je Malcolm Trobe, zamjenik glavnog tajnika Udruženja ravnatelja škola i fakulteta.

No, oni koji su podignuli prašinu oko svega kao da su prečuli ono što je Trobe rekao iduće. A to je glavni razlog zašto razmatraju povlačenje klasičnih satova iz učionica. A to je smanjenje stresa za učenike prilikom ispita.

-Škole će učiniti što od je potrebno kako bi djeca u njima bila što opuštenija – objasnio je Trobe novinarima – a na digitalnim satovima ona mogu bolje procijeniti koliko im je vremena ostalo kada rješavaju testove ograničene vremenom.

No, na kraju, rezultat je isti, djeca ne znaju očitati vrijeme na analognom satu, što im na kraju stvara stres.

Ova inicijativa razmatra se za sada u nekoliko škola u Velikoj Britaniji. Za razliku od njih, u SAD-u se niti ne pomišlja na izbacivanje analognog sata iz učionica. Štoviše, učenje vremena dio je školskog kurikuluma za prve razrede osnovne škole. Učenici, navodi se, moraju biti u stanju govoriti i pisati vrijeme u satima i pola sata.

Carol Burris, izvršna direktorica Mreže za javno obrazovanje, ne misli da će ova “vještina” uskoro nestati u Americi jer je čitanje sata usko povezano s određenim matematičkim vještinama koje ne treba zanemariti ni zaboraviti.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.