Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Iz Pfizera poručuju kako je njihovo cjepivo 100 posto sigurno za djecu

Adorable girl looking at nurse while she making her an injection in clinics

Cjepivo bi moglo biti dostupno već na jesen

Nacionalnim strategijama svih zemalja nedostaje jedan segment kako bi okončali dugotrajnu pandemiju, a to su – djeca. No, za njih do sada nije odobreno niti jedno cjepivo, Pfizerovo cjepivo odobreno je za one starije od 16 godina, a Modernino i Johnsnovo cjepivo koje je po hitnoj proceduri odobreno u SAD-u namijenjeno je samo starijima od 18 godina.

No, novom kliničkom studijom i to bi se uskoro moglo promijeniti. Pfizer izvještava da je studija o njihovu cjepivu pokazala izuzetnu učinkovitost kod djece u dobi od 12 do 15 godina – možda čak i veću nego kod odraslih. Među djecom koja su primila cjepivo, a ne placebo tijekom studije, niti jedno nije zaraženo koronavirusom.

Pokazalo se da su djeca koja su cijepljena izazvala snažan imunološki odgovor, a Pfizer izvještava da nisu imala ozbiljnih nuspojava.
Ova otkrića objavio je za sada samo Pfizer, a detaljne informacije o kliničkom ispitivanju nisu objavljene. jer Još uvijek mora proći postupak validacije koji će, mnogi se nadaju, potvrditi podatke.
Ako se to dogodi, moguće je da djeca počnu primati cjepiva prije nove školske godine, odnosno na jesen.

Ova je vijest razveselila određeni broj roditelja. Stručnjaci pak pozivaju na oprez i utišavaju “prerano veselje”.

– Cjepivo je možda sigurno i učinkovito za djecu, a mi se nadamo da je tako. Ali dobre vijesti o cjepivu nisu razlog da prestanete poduzimati mjere predostrožnosti protiv pandemije. Svi moramo nastaviti surađivati dok se dovoljno ljudi ne cijepi kako bi se zaustavilo širenje – poručili su.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.