Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Iz Moderne poručuju kako je njihovo cjepivo sigurno za djecu od 6 do 11 godina

moderne

Iz Moderne su poslali poruku kako je njihovo cjepivo sigurno i djelotvorno za dobnu skupinu od šest do 11 godina.

Od samog početka pandemije prošlo je gotovo dvije godine te se od tada puno toga promijenilo, a i cjepiva su napredovala. Ona za stariju djecu već su neko vrijeme dostupna, a na cjepivu za mlađu dobnu skupinu radilo se nešto dulje.

Roditeljska razmišljanja su pak i dalje podijeljena. Nekima cijepljenje nije opcija niti pod kojim uvjetima, dok bi drugi to željeli ali čekaju cjepivo koje smatraju sigurnim za svoje mališane.

I dok je Pfizer već zatražio odobrenje za svoje cjepivo za ovu osjetljivu dobnu skupinu od Američke udruge za hranu i lijekove (FDA) i Moderna bi se mogla priključiti sa svojim zahtjevom.

Njihov zahtjev za odobrenejm cjepiva za tinejdžere još uvijek nije odobren, no onisu iskoristili vrijeme čekanje te napravili kliničke studije za mlađu djecu pa su sada spremn is još jednim zahtjevom.

Tvrde, cjepivo je sigurno i u malim količinama poprilično djelotvorno kod mlađe djece. Testnoj skupini dane su dvije doze cjepiva, ali upola manje od one koje su dobivale odrasle osobe. Razmak između doza bio je jedan mjesec. Pokazalo se da su djeca nakon primanja druge smanjene doze razvila jednak broj antitijela kao i tinejdžeri koji su sudjelovali u ranijim studijama.

U ispitivanjima je sudjelovalo oko 4700 djece, a bila su podijeljena u dvije skupine od kojih je jedna dobila cjepivo, a druga placebo. Najčešće prijavljene nus pojave bila su glavobolja, slabost, vrućica te bol na mjestu uboda.

Svi ti simptomi, poručuju iz Moderne nestaju u roku nekoliko dana. Premda svoj zahtjev još uvijek nisu predali FDA, nadaj use da bi uskoro mogli prikupiti svu potrebnu papirologiju i pridružiti se Pfizeru.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.