Istaknute teme Za roditelje

Istraživanje za roditelje o postizanju ravnoteže između posla i obitelji

Usklađivanje obveza između posla i obitelji na razini Europske unije mnogo je lakše nego što je to u Hrvatskoj


Jesu li poslovni uspjeh i zadovoljstvo obiteljskim životom spojivi? Udruga roditelja “Korak po korak” želi doznati mišljenje roditelja te su pokrenuli istraživanje za roditelje o postizanju ravnoteže između posla i obitelji s partnerom, Klubom trudnica i roditelja Split.  Istraživanje se provodi u sklopu projekta BRZO (Bolja ravnoteža za zaposlene obitelji).

– Za ispunjavanje ankete roditeljima je potrebno odvojiti najviše 10 minuta, a sudjelovanje je u potpunosti anonimno i ovim putem pozivamo sve roditelje, bez obzira na trenutni radni status da se uključe u projekt, ispune anketu i doprinesu stvaranju boljih uvjeta za obiteljski i poslovni život u Hrvatskoj – pozvali su organizatori.

Anketu do 20. travnja možete ispuniti ovdje.

– Ovim istraživanjem cilj nam je preispitati mišljenja, iskustva i stavove roditelja o mogućnostima i potrebama u Hrvatskoj za postizanje ravnoteže između posla i obitelji  – kazali su organizatori.

Što ravnoteža za zaposlene obitelji znači i koliko radni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju kvalitetan obiteljski život, a da se pritom ne isključuje poslovni uspjeh također je jedan od ciljeva ankete, a pomoću rezultata ankete kreirat će poruke te osmisliti kampanju kako bi informirali roditelje, građane, poslodavce i vlast o potrebama zaposlenih obitelji te važnosti ravnoteže za demografsku politiku, pozitivno roditeljstvo i zdravo odrastanje svakog djeteta.

– Roditelji i poslodavci susreću se s brojnim izazovima, a ovim putem želimo potaknuti društvo na aktivne promjene i podršku zaposlenim roditeljima. Projektom BRZO #Posao&Obitelj prijedlog Work-life balance direktive na europskoj razini nastojimo povezati s potrebama obitelji u Hrvatskoj, te ukazati na potrebe i promjene u nacionalnoj obiteljskoj politici koju provode institucije RH – kazali su organizatori.

Dodali su da mogućnosti obitelji u Hrvatskoj žele približiti međunarodnim smjernicama koje ističu zagovaranje uvjeta za lakše usklađivanje zahtjeva poslovnog i obiteljskog života na razini Europske unije. Naime, Europske smjernice uključuju obavezni roditeljski dopust za očeve u vrijeme rođenja djeteta, neprenosivih 4 mjeseca roditeljskog dopusta za očeve te minimalnu naknadu za roditeljski dopust u iznosu kao na bolovanju.

Zaposlenim roditeljima nastoji se omogućiti fleksibilno radno vrijeme i mjesto rada te mogućnost rada na nepuno radno vrijeme. Ove smjernice nastoje doprinijeti
ravnopravnijoj poziciji žena na tržištu rada te uključenosti očeva u brigu o obitelji i kućanstvu od samih početaka. Obitelji u kojima roditelji uspiju postići ravnotežu svakako su u boljoj poziciji jer se s jedne strane kvalitetnije brinu o djeci i drugim članovima obitelji, a s druge strane ostvaruju pozitivne poslovne rezultate.

foto: pexels.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.