Istaknute teme Učenje i rekreacija

Istraživanja pokazuju da su popularna djeca sklonija agresivnom ponašanju

popularna djeca

Popularna djeca nisu postala agresivna zbog stečene popularnosti

Studije pokazuju da su djeca koju u školi smatraju popularnijom, sklonija agresivnijem ponašanju ali i ometanju nastave.

Škola je mjesto učenja i razvoja ali nudi i toliko toga drugoga, od emotivnog do socijalnog rasta. Nerijetko u školi postoje male grupice, takozvane klike, na koje su djeca podijeljena s obzirom na svoje interese.

Dok u Americi to obično znači podjela na sportaše, štrebere te popularne klince, kod nas to ipak nije toliko izraženo i granice među djecom mane su blaže. No, uvijek je bilo i bit će onih koji su jednostavno omiljeniji i popularniji od drugih.

Svatko želi biti u društvu onoga tko je popularan i zanimljiv, zar ne? Tako je! Ali najnovije studije pokazuju jednu poražavajuću činjenicu. Klinci koji su okarakterizirani kao popularni skloniji su agresiji te ometanju drugih tijekom nastave, pa i učitelja.

No, ono što je također zanimljivo je da ih popularnost nije učinila takvima. Upravo je bilo suprotno od toga.

Naime, njihove upadice, neumjesne pošalice, nasrtljivost i ponekad neumjesno ponašanje prema drugima učinilo ih je popularnima među drugom djecom. Ipak treba imati na umu da biti popularan ne znači ujedno i imari puno prijatelja.

Biti popularan u školi znači da te svi znaju i vole biti viđeni u tvom društvo, no ne nužno i da ti žele biti bliski prijatelji i pozivati te kući.

Mnoga djeca, iako su često u interakciji s popularnim dječakom ili djevojčicom, teško da će ga nazvati prijateljem.

Unatoč svemu tome, studijom je otkriveno kako bi mnoga djeca željela biti smatrana popularnom, jer to je i dalje određeni poželjni statusni simbol. Pogotovo u ranim godinama.

Istraživači su nekoliko puta testirali svoju teoriju o povezanosti statusa i agresivnog ponašanja, a rezultat je uvijek bio isti.

Djeca koja su započinjala bilo fizičke (rjeđe), bilo verbalne sukobe, ismijavanja, podbadanja ili rasprave s vršnjacima, uvijek su bila smatrana popularnijom i drugi su im se divili. Njihova agresivnost donosila im je bolji status među drugom djecom u razredu.

Stručnjaci su istaknuli kako to sigurno nije poželjan način ponašanja kojem treba težiti da bi se postigla popularnost. S druge strane, jasno im je da se djeci u ranim godinama i osjetljivim fazama razvoja to čini kao najlakši i najsigurniji način postizanja cilja.

Savjetuju da s djecom svakako treba razgovarati i pojasniti im kako takvo ponašanje utječe na druge te da može imati negativne posljedie i po samo dijete.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

pilot138 jempol88 playbet88 pusatwin nusa365 gebyar123 sikat88 mantul138 bonus138 kencana88 koko138 abcslot rupiah138 monsterbola daget77 bolagg babe138 money138 dog69 mantra88 ligagaruda mayora88