Istaknute teme Učenje i rekreacija

Istraživanja pokazuju da su popularna djeca sklonija agresivnom ponašanju

popularna djeca

Popularna djeca nisu postala agresivna zbog stečene popularnosti

Studije pokazuju da su djeca koju u školi smatraju popularnijom, sklonija agresivnijem ponašanju ali i ometanju nastave.

Škola je mjesto učenja i razvoja ali nudi i toliko toga drugoga, od emotivnog do socijalnog rasta. Nerijetko u školi postoje male grupice, takozvane klike, na koje su djeca podijeljena s obzirom na svoje interese.

Dok u Americi to obično znači podjela na sportaše, štrebere te popularne klince, kod nas to ipak nije toliko izraženo i granice među djecom mane su blaže. No, uvijek je bilo i bit će onih koji su jednostavno omiljeniji i popularniji od drugih.

Svatko želi biti u društvu onoga tko je popularan i zanimljiv, zar ne? Tako je! Ali najnovije studije pokazuju jednu poražavajuću činjenicu. Klinci koji su okarakterizirani kao popularni skloniji su agresiji te ometanju drugih tijekom nastave, pa i učitelja.

No, ono što je također zanimljivo je da ih popularnost nije učinila takvima. Upravo je bilo suprotno od toga.

Naime, njihove upadice, neumjesne pošalice, nasrtljivost i ponekad neumjesno ponašanje prema drugima učinilo ih je popularnima među drugom djecom. Ipak treba imati na umu da biti popularan ne znači ujedno i imari puno prijatelja.

Biti popularan u školi znači da te svi znaju i vole biti viđeni u tvom društvo, no ne nužno i da ti žele biti bliski prijatelji i pozivati te kući.

Mnoga djeca, iako su često u interakciji s popularnim dječakom ili djevojčicom, teško da će ga nazvati prijateljem.

Unatoč svemu tome, studijom je otkriveno kako bi mnoga djeca željela biti smatrana popularnom, jer to je i dalje određeni poželjni statusni simbol. Pogotovo u ranim godinama.

Istraživači su nekoliko puta testirali svoju teoriju o povezanosti statusa i agresivnog ponašanja, a rezultat je uvijek bio isti.

Djeca koja su započinjala bilo fizičke (rjeđe), bilo verbalne sukobe, ismijavanja, podbadanja ili rasprave s vršnjacima, uvijek su bila smatrana popularnijom i drugi su im se divili. Njihova agresivnost donosila im je bolji status među drugom djecom u razredu.

Stručnjaci su istaknuli kako to sigurno nije poželjan način ponašanja kojem treba težiti da bi se postigla popularnost. S druge strane, jasno im je da se djeci u ranim godinama i osjetljivim fazama razvoja to čini kao najlakši i najsigurniji način postizanja cilja.

Savjetuju da s djecom svakako treba razgovarati i pojasniti im kako takvo ponašanje utječe na druge te da može imati negativne posljedie i po samo dijete.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.