Istaknute teme Učenje i rekreacija

Istraživanja govore da puno igračaka “ubija” kreativnost i odvlači pažnju

Puno igračaka “ubija” kreativnost jer se djeca ne mogu zaigrati s jednom već samo lutaju od jedne do druge


Nekako roditelji žive u uvjerenju da će djecu čim više zabaviti ako im kupe više igračaka. Za blagdane i rođendane tako djeca znaju dobiti toliko darova da zaborave koji je poklon bio prvi dok dođu do zadnjega. Novo istraživanje dječjeg ponašanja i razvoja ide u prilog štednji jer su znanstvenici utvrdili da puno igračaka “ubija” kreativnost i odvlači pažnju te da se djeca dulje i kreativnije igraju s igračkama kada ih u blizini imaju manje.

Dr. Alexia E Metz sa Sveučilišta Toledo vodila je istraživanje utječe li broj igračaka na to kako se djeca igraju, uključujući s koliko su se igračaka igrala i koliko dugo su prove sa svakom igračkom. Istraživači su također proučavali dječju kreativnosti, kao što je sposobnost zamišlanja za vrijeme igre da npr. kantu koriste kao bubanj ili šešir.

Najgore su elektroničke igračke

U eksperimentu, je sudjelovalo 36 djece u dobi od 18 do 30 mjeseci. Ona su u dva navrata dolazila u posebnu laboratorijsku igraonicu gdje su ih pratili kamerama za vrijeme igre.

U jednoj posjeti, u sobi su bile četiri igračke, a u drugoj njih 16. Zaključak je da su djeca u igraonici s više igračaka i manje vremena provodila sa svakom od njih.

Kad su ista djeca bila u sobi s četiri igračke, više su vremena provodila sa svakom igračkom, a kvaliteta dječje igre činila se boljom i maštovitijom jer je zabilježeno više kreativnih igara.

Ovakav način igre s manje igračaka, smatra dr. Metz, može pomoći djeci da nauče usredotočiti svoju pažnju i da razvijaju vještine. Vrijednost takve igre čak uspoređuje s “mišićima koje treba vježbati”, a ono se neće događati ako se djeca neprestano izlažu mnogim zamamnim igračkama.

U istraživanju nisu korištene elektroničke igračke/uređaje kao što su tableti, a samo jedna od četiri igračke i samo četiri od 16 igračaka koristile su baterije. Takve, “šumske” igračke posebno su “štetne”, smatraju stručnjaci, jer smanjuju razgovore roditelj – dijete. Također smatraju da elektronički uređaji imaju posebnu privlačnost, mnogo veću od ostalih igračaka te ih zbog toga ne preporučuju ostavljati među ostalim igračkama već da za njih djeca moraju imati poseban termin igre.

Manjak ovog istraživanja je taj što je ono provedeno u posebnoj igraonici te istraživači ne mogu tvrditi da bi se isto dogodilo da su istraživanje proveli u dječjim kućama i s vlastitim igračkama. Moguće je da je na njih utjecalo novo mjesto i nove igračke (kao što znamo, igračke u kući prijatelja bolje su od igračaka koje dijete ima kod kuće, čak i kad su identične).

Sakriti dio poklona

Rezultati ovog istraživanja također ne otkrivaju optimalan broj igračaka za optimalan razvoj djeteta. Prosječan broj igračaka koji su imala djeca u istraživanju je 87. Pet obitelji nisu mogle reći broj igračaka koliko ih dijete ima te su odabrali riječ “puno”.

Iako je teško reći koliko bi igračaka dijete trebalo imati, dr. Metz je kazala da je sigurno da ih je bolje imati manje nego previše te ih je i sama počela sklanjati od svoje djece. Ideja je da ih povremeno zamijeni s drugima i na taj način stalno kod djece izaziva zainteresiranost. U kontekstu prezasićenosti s igračkama, savjetuje i da roditelji sakriju neke od dobivenih darova te ih iznose kasnije, nakon mjesec, dva dana kako bi dijete ponovno uzbudila.

foto: pixabay.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.