Istaknute teme Odgoj

Istražite 5 osnovnih tipova discipline

tipova discipline

Kod tipova discipline ne postoji pravo i krivo, već ono što odgovara vama i djetetu

Svaki roditelj je drugačiji, kao i svako dijete te također i okolina koja ih okružuje. Svi odrastamo u različitim socioekonomskim uvjetima što itekako utječe na naše ponašanje i djelovanje. Tako i na disciplinu koja mnogima nije omiljeni dio odgoja, ali svakako je nužan i neizbježan.

Naime, disciplina nije nešto vezano samo uz djecu, nju svakodnevno sami na sebi primjenjuju i odrasli koji znaju koliko je važno biti discipliniran. U djetinjstvu pak disciplina može donijeti stabilnost i strukturu koje su potrebni svakom djetetu.

Stručnjaci razlikuju pet osnovnih tipova discipline od kojih svaki ima svoje dobre i loše strane. Temelje se ponajprije na temperamentima roditelja i djeteta, a ne postoji stručnjak koji bi sa sigurnošću mogao odrediti koji je tip discipline ispravan baš za određeno dijete.

Tih pet vrsta su:

  • Pozitivna disciplina
  • Blaga disciplina
  • Disciplina temeljena na granicama
  • Prilagodba ponašanja
  • Emocionalni trening

Pozitivna disciplina temelji se na stvaranju zdravih i stabilnih odnosa punih poštovanja. Osnovna premisa ovog modela je pomoći djeci da pronađu osjećaj pripadnosti i značaja u svijetu oko sebe. Pozitivna disciplina provodi se kroz pokazivanje međusobnog poštovanja između roditelja i djeteta, a opisuje se kao „ljubazna i čvrsta u isto vrijeme“.
Mama zahtijeva razmišljanje o tome što dijete prolazi u danom trenutku i to se čini u nadi da učinci premišljanja mogu biti dugoročni.

Blaga disciplina, smatraju stručnjaci, počinje od dana kad se dijete rodi te tako može olakšati i todlerske godine. Temelji se na međusobno podučavanju majke i djeteta, u čemu su oboje i učitelji i učenici.

U blagoj disciplini ne postoje nagrade niti kazne već samo podupiranje.

Disciplina temeljena na postavljanju granica objašnjava se samim imenom. Djecu se disciplinira postavljanjem granica u ponašanju. Prema nekim istraživanjima, djeci su granice vrlo važna i potrebna stavka u životu i to ne samo u ponašanju, već i drugim životnim segmentima.

Na taj način djeci se daje do znanja da trebaju uvažavati potrebe drugih, a zauzvrat će se uvažavati njihove potrebe. Disciplina koja se temelji na granicama može biti jedan od najčešćih oblika discipline koje roditelji koriste.

Prilagodba ponašanja kreće od postavke da ako se neko ponašanje naučilo, da se od njega dijete može i odučiti.
Ova vrsta discipline mnogo se oslanja na pohvale i nagrade, što znači da roditelji svoju djecu “uvjetuju” da se ponašaju na određeni način nudeći nagradu za ponašanje koje smatraju poželjnim. Neki to vide i kao “mito”, a to je još jedan vrlo čest oblik discipline u roditeljskom svijetu.

Emocionalni trening

Roditelji koji “treniraju” emocije Mama su oni koji ostaju povezani sa svojim djetetom, empatični su i puni podrške, ali postavljaju jasne granice sa svojim djetetom. Slijede uvjerenja da se dječje ponašanje temelji na njihovim osjećajima i potrebama, a posao roditelja je naučiti ih kako te osjećaje i potrebe izražavati na primjeren način.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.