Edukacija i savjeti Istaknute teme

Ismijali dječaka u vrtiću jer je nosio čarape sa srcima – jesu li i roditelji žrtve stereotipa?

ismijali

Mama i sin ismijali dječaka zbog “ženskih” čarapa


U zadnje vrijeme mnogi roditelji ističu kako ne podupiru stereotipno oblačenje i da je sasvim u redu da dječaci nose ružičasto i ljubičasto, pa mogu čak biti i Elsa u maškarama. Djevojčice isto tako mogu odijevati majice s nogometnom loptom, jer u kojem to svijetu djevojčice ne bi mogle voljeti i trenirati nogomet.

No, premda volimo misliti kako smo napredni, jedan dječak je u svom vrtiću ismijan zbog nošenja čarapa s motivom srca. Mama, Shona Campbell, ispričala je kako je sina Harryja tog jutra ostavila u vrtiću te je otišla vidno uzrujana jer je Harry bio ismijan zbog svojih čarapa. No, najgore je bilo to što su mu se smijali i dječak iz grupe i njegova mama.

Shona je odlučila ovakav “iskrivljen način razmišljanja” prokomentirati na društvenim mrežama.

– Možda si mislila da te ne čujem, ali da znaš, jako sam te dobro čula – počela je svoju prodiku mami koja se smijala Harryju – Kada je tvoj sin uperio prstom u čarape moga sina i istaknuo kako na njima ima srca te da su to ženske čarape, ti si apsolutno uništila moju vjeru u ovaj svijet jer si se složila s njim i zajedno ste se rugali mome djetetu.

– Moj sin ima tri godine i voli srca, voli ružičastu boju, igra se s lutkama i dječjim kolicima. Ipak, najviše od svega voli biti neovisan i sam odlučiti što mu se sviđa, a što ne. On je odlučio kupiti te čarape u trgovini i odlučio ih je danas obuti u vrtić – nastavila je Shona, dodajući kako ga ona u njegovim izborima apsolutno podržava. To je prava dob, naglasila je kada se djeca formiraju i odlučuju tko su i što žele biti, a to ne mora uvijek biti ono što odgovara društvenim kalupima.

Ljutita majka zamolila je prijatelje da dijele ovu objavu kako bi ju što više ljudi moglo vidjeti. Pogotovo oni koji smatraju da se dječaci trebaju oblačiti isključivo u “muške boje” a djevojčice u “ženske” te koji smatraju da postoje muške i ženske igračke. Poručila je da se nada kako će njena objava od uskogrudnim ljudima pomoći u proširivanju vidika.

Shanina objava je dobila mnoge pozitivne komentare kao i puno komentara podrške.

Mnogi su komentirali kako reakcije mame koja se smijala Harryju više govori o njoj samoj i njezinom načinu odgoja više nego dječakove čarape. Drugi su napomenuli kako nam je društvo nametnulo trendove i pokušava nas ukalupiti te strogo odijeliti što je muško a što žensko, umjesto da samo pusti djecu da budu djeca.

foto: madeformums

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.