Istaknute teme Odgoj

Imate li nedoumica oko odgoja? Zovete li nekad Telefončić?

Telefončić je usluga telefonskog savjetovanja, za rani razvoj djece namijenjena roditeljima i svima koji se brinu o najmlađoj djeci. Putem telefonskog broja 01 4850 555, omogućena im je svakodnevna dostupnost stručne podrške i informacija iz područja ranog razvoja djece i suvremenog roditeljstva.

Telefončić

Telefončić je prošle godine zazvonio više od 4 tisuće puta


Zašto moje dijete ne spava cijelu noć? Kada i kako da ga odviknem od pelena? A kako od dude? Kako da suzbijem ljutnju kada me dijete nervira? To su samo neka od brojnih pitanja na koje odgovore svakodnevno daju medicinske sestre i psihologice u pozivnom centru Telefončića. Iako ih građani često miješaju s Plavim ili Hrabrim telefonom, Telefončić je za razliku od njih namijenjen roditeljima kojima treba pomoć oko odgoja djece i koji žele brzo i jednostavno dobiti odgovore na upite oko zdravlja djece.

Dnevno telefon Telefončića zazvoni od 10 do 20 puta, a neki razgovori potraju i do sat vremena.
– Danas je zvala majka i raspitivala se oko tjemenice koju je dobilo njeno dijete. Majka je već kupila šampon i pere djetetu kosu njime, no više je zvala da se savjetuje radi li dobro ili ne – kazala je Eva Pokrovac, medicinska sestra koja na Telefončiću radi od samog pokretanja linije za građane od prije tri godine.
Telefončić
Budući da kao medicinska sestra ima već 30 godina iskustva, gotovo da i nema upita roditelja koji nije čula i na koji nije ponudila odgovor koji će ih smiriti i uputiti u pravom smjeru. Najviše poziva roditelja, kazala je, imaju za vrijeme haranja raznih viroza.
– Roditelji zovu, opisuju simptome i pitaju za savjete. Naravno, ovdje neće dobiti savjet doktora, no roditeljima je lakše kada ih smirimo, pojasnimo što bi moglo biti i savjetujemo što da rade. Kod nas tako u tren oka dobiju informaciju za koju bi inače morali čekati na red u ambulanti gdje često ni sestre ni doktori zbog gužvi nemaju vremena sve ni saslušati – kazala je Pokrovac.
Preko puta nje za vrijeme naše posjete Telefončiću sjedila je psihologica Ivana Vojnić koja roditeljima odgovara na sve nedoumice oko odgoja.
– Roditelji postavljaju brojna pitanja od onih oko hranjenja, dojenja ili kako da smire djecu, do toga kako da ih prilagode polasku u vrtić. Nekad roditelji trebaju informaciju, nekad savjet, a često samo podršku da ih osnažimo u onomu što rade – istaknula je Vojnić. Dodala je pak da Telefončić nikako nije zamjena za druge ustanove.
Tako će savjetnici na Telefončiću uvijek preporučiti da roditelji odu doktoru ukoliko je riječ o nekoj bolesti no to zasigurno neće reći za svaku temperaturu ili dječji proljev. Isto je i što se tiče psihološke pomoći. Temeljne smjernice tako će roditelji dobiti putem Telefončića, no ako je riječ o ozbiljnijem problemu, psihologice će ih ipak uputiti i na tretman u specijaliziranu ustanovu.
– Zovu ponekad i bake i provjeravaju rade li moderne snahe dobro ili bi ipak trebale poslušati njihove savjete oko odgojnih metoda – prisjetila se Vojnić i takvih slučajeva.
Telefončić
Svakog mjeseca na telefonu Telefončića izmjenjuju se 13 medicinskih sestara, pet psihologica i jedan logoped i to svakog radnog dana od 9 do 21 sat. Tako mjesečno odgovore  na oko 350 poziva roditelja.
Samo prošle godine na Telefončiću je odgovoreno na preko četiri tisuće raznih pitanja i nedoumica, a putem mail-a odgovoreno ih je još oko tristo gdje na upite roditelja savjetnici odgovaraju u roku 48 sati. Prema statistici, muškarci, odnosno tate zovu jako malo, svega pet posto, dok 95 posto poziva upućuju majke i bake.
– Iako je telefončić smješten u Zagrebu i financira ga Grad, odgovaramo na pitanja roditelja iz cijele Hrvatske. Prema iskustvu naših savjetnica najviše poziva ipak dolazi iz glavnog grada i Primorsko-goranske županije – ispričala je Darja Roberta Mić, voditeljica Telefončića koji se nalazi u sklopu ustanove Mali dom – Zagreb.
 Telefončić
Dodala je da unatoč tomu što odgovaraju na pozive roditelja iz cijele Hrvatske brojni roditelji ni ne znaju za njih i da će raditi na tomu da broj 01 4850555 i mail adresu info@telefoncic.hr znaju svi roditelji.
Inače, inicijativa za pokretanje  Telefončića, nastala je u okviru Programa za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo ‘Prve 3 su najvažnije, kojeg je pokrenuo UNICEF.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.