Istaknute teme Učenje i rekreacija

Igrom do napretka – sve koristi senzorne igre u prirodi

Uz senzorne igre djeca jačaju motoriku i stabilnost

Koliko često vaši mališani dobiju zeleno svjetlo da se mogu baciti na zemlju, zaprljati se koliko god žele, mirisati travu, valjati se u lišću i slično? Koliko god, stručnjaci naglašavaju da nikad nije dovoljno.

Naime, upravo je priroda i sve što ona pruža, od kore drveta do zraka koji udišemo, najbolja senzorna učionica na svijetu. A da ne spominjemo i dodatne fizičke, kreativne, emocionalne, kognitivne, imunološke te razvojne dobrobiti.

Evo kako povećati svaku od tih dobrobiti:

Uronite u ta osjetila

Gnječiti lišće nogama ili među prstima, učiti o uzroku i posljedicama, osjećati teksturu i razliku između zelenih i smeđih listova, čuti hrskavi zvuk drobljenja lišća, mirisati ga … sva su ova osjetilna iskustva jako važna, ali i zanimljiva za malu djecu.

-Izloženost raznim senzornim stimulansima potiče djecu da budu otvorenija za isprobavanje novih stvari te manje senzorno osjetljiva. Prema istraživanju, izlaganje djece raznim senzacijama povećava njihovu kognitivnu sposobnost obrade informacija – istaknuli su stručnjaci.

Neka bude prljavo!

U prirodi nužno dođe do prljanja, a prljavština je, smatraju stručnjaci, itekako zdrava za izgradnju imunološkog sustava.

-Ono što znamo je da kao društvo imamo sve veći higijenski standard, ali nikad više alergijskih bolesti poput astme i ekcema koje su povezane sa slabo razvijenim imunološkim sustavom – zaključuju stručnjaci.

Naravno, to ne znači da bi vaš mališan svaki dan trebao pojesti nešto s poda ili šaku zemlje.

No, potencijalnim unosom nečistoće pomoglo bi se djeci da steknu važne crijevne bakterije. Te prijateljske crijevne bakterije u stvari koegzistiraju s nama na skladan način i pomažu brojnim probavnim procesima te održavaju neometan rad metabolizma.

Zato, ne bojte se prirode, dopustite mališanu da ju kuša i rukama i nogama, a ponekad i ustima.

Udahnite svjež zrak

Svježi zrak okrepljuje um i tijelo, čisti pluća, transportira kisik do tjelesnih stanica kako bi pružio energiju, oslobađajući otrove iz tijela i još mnogo toga. Zato odvedite dijete u prirodu i potaknite ga da duboko udahne- besplatno je!

Pokrenite to maleno tijelo

Mališan svakako može sjediti u lišću i premetati ga po prstima, ali može postati i aktivan. Neka trči, udara, baca i šuta.

-Fizička igra gradi aktivno, zdravo tijelo i razvija grube motoričke vještine. Pokret je izuzetno važan, posebno kada djeca uče trčati ili uspostaviti ravnotežu – istaknuli su stručnjaci, dodajući kako Istraživana pokazuju da djeci u dobi od 12 do 24 mjeseca treba najmanje tri sata nestrukturirane slobodne igre dnevno (po mogućnosti na otvorenom) da bi razvili motoričke sposobnosti u rangu s vršnjacima.

Istražujte

Potaknite djecu da otkriju svijet oko sebe.

-Prirodni proizvodi poput lišća, kore, grana, vode, pijeska, kamenja ili prljavštine izvrsni su za dječju igru jer ekološki materijali nude jedinstvene teksture, mirise i konzistencije zrele za osjetilna otkrića.

Pedijatri smatraju da roditelji trebaju odvojiti vrijeme za aktivno povezivanje djece s prirodom u mlađoj dobi, kako bi se njegovala znatiželja i volja za učenjem novih stvari na otvorenom.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.