Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Igre i aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji

aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji

Aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji zabavne su i poučne


Nakon uređenja sobe po Montessori pedagogijidonosimo vam i nekoliko aktivnosti za djecu nastalih na istom tragu. Zašto su Montessori aktivnosti dobre za djecu? Zato jer ih potiču da svijet oko sebe i već poznate stvari dožive na novi način i spoznaju njihove nove karakteristike i kvalitete. Upoznajte dijete s različitim materijalima, teksturama, naučite ih spretnosti i logičnom razmišljanju uz ove zabavne aktivnosti:

Igra jajem

Dajte djetetu jedno jaje u kartonu za jaja i neka se upozna s njegovim oblikom, teksturom i tvrdoćom. Djeci je oblik jajeta jako zanimljiv, a nakon dobrog ispipavanja, jaje razbijte u tanjurić i dajte djetetu da opipa i razbijenu ljusku te sam sadržaj jer djeca po prirodi obožavaju istraživati takve stvari. Naravno, sve neka se odvija pod nadzorom roditelja. Ova aktivnost pogodna je za djecu od 9 mjeseci na više.

aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji

Poigrajte se različitim teksturama

Skupite u jednu zdjelu predmete iz prirode različitih tekstura, struktura, oblika, boja. Dajte djetetu da opipa češere, žirove, kestene, grančice bora i druge zanimljive predmete te mu za svaki pojasnite što je, ispitujte kakvog je oblika, boje, je li glatko ili hrapavo.

aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji

Napravite senzornu kutiju

Djeca vole kutije po kojima mogu kopati, slagati, istraživati..napunite ju brašnom, rižom ili pijeskom i dodajte različite šarene životinjice, predmete, kamenčiće. Pustite da se dijete samo zaigra, isprobava sadržaj kutije, opipava, pronalazi igračke skrivene u riži ili pijesku.

aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji

Nađi poklopac

Potrebno vam je nekoliko teglica ili krema različitih veličina, kutija od kakaa ili nesscaffea. Što više i raznolikije, tim bolje i zabavnije. Skinite sve poklopce, pa neka dijete pronađe koji poklopac ide na koju posudu i pokuša ga sam ostaviti. Potom ,može teglice i kutijice učiti slagati i po veličini.

aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji

Presipanje sadržaja

Aktivnost namijenjena za malo veću djecu, od dvije godine na dalje, a dobra je za poboljšanje koncentracije, spretnost, koordinaciju ruke i oka. Neka dijete sadržaj po vašem izboru sipa ili toči iz jedne posude u drugu, uz što manje prosipanja sadržaja. U posudama ne mora, ali može biti i voda (za igranje na otvorenom), žitarice, grah, kamenčići…

001

Napravite vlastite puzzle

Od vlastitih igračaka, odnosno njihovih otisaka koje ćete dobiti na papiru uz pomoć olovke ili flomastera, napravite puzzle. Igra je namijenjena manjoj djeci, a cilj je pogoditi koja igračka pripada kojem otisku i položiti ju što bliže na otisak.

aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji2

Veće-manje

Što ide u što, koji je tanjur veći od kojeg i odnos veće-manje dijete može naučiti uz pomoć ovih jednostavnih plastičnih tanjura.

aktivnosti za djecu po Montessori pedagogiji3

Igranje na zemlji

Roditelji zaziru od igre na zemlji ili u blatu, ali djeci je to jako zanimljivo jer se mogu potpuno opustiti i doći u dodir s prirodom. Što se u ranijoj dobi upoznaju s različitijim teksturama, to će im kasnije biti normalnije hodati bosonogi po travi, pijesku i kamenčićima i držati razne stvari u rukama, što mnoga djeca ne žele i odbijaju.

IMG_4985-1500x2000

Povezivanje boje i igračke

Nabavite kolaž papir ili neki drugi papir u boji i dajte djetetu što više omiljenih igračaka koje će povezivati s bojom papira. Žuta patkica – žuti papir. Razvija se logčko razmišljanje i povezivanje sličnih pojmova te se dijete upoznaje s bojama i uči ih prepoznavati i uočavati na drugim predmetima.

IMG_5551-2000x1811

Razvrstavanje

Zabavna igra koja će zaokupiti dijete na duže vrijeme, slična prethodnoj, ali za malo stariju djecu. Izrežite kolaž papir na sitnije dijelove i različite oblike i potom neka dijete papiriće različiih nijansi odvaja na papir iste boje sve dok ne razvrsta sve što ima.

zphaaaaaaaoct2011 031

foto: danaspinkribbon.blogspot.hr i www.mamashappyhive.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.