Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Igračke za kadu mogu biti opasne, upozorava mama čije je dijete umalo izgubilo vid

Igračke za kadu, posebno one gumene, trebalo bi izbjegavati

Svi znam da se u gumenim igračkama za kupanje skuplja plijesan – igračke možete pokušati oprati, ali teško da ćete to postići bez rezanja ili nečeg agresivnog popu izbjeljivača.

No, ponekad, iako se plijesan i ne vidi golim okom, a igračka se doima čistom, to ne mora tako biti. Najbolji svjedok za to koliko gumene igračke za kadu mogu biti opasne za djecu priča je freelancerice Eden Strong čijeg su dvogodišnjeg sina Baylora nevidljive bakterije iz gumene igračke umalo stajale vida.

Baylor si je naime štrcnuo vodu iz jedne takve igračke u oko i sve je počelo laganim crvenilom. Mama je mislila kako se radi o nadraženom oku, no kako se noć približavala, stanje je izgledalo sve ozbiljnije. Obitelj se zaputila u Hitnu pomoć gdje su im dane kapi za oko. Jednu dozu maleni je primio odmah, a iduću je trebao tek ujutro.

igračke za kadu

No, majka se ustala usred noći odlučivši da će dati još jednu dozu kapljica između, kako bi do jutra sve izgledalo bolje, a u krevetiću ju je dočekao šok.

Baylorovo oko bilo je jako crveno i dvaput manje od drugog oka. Crvenilo se počelo širi i na obraz. Opet su se zaputili u Hitnu, a Strong je strahovala kako Baylor ima celulitis, akutnu bakterijsku infekciju.

Upravo su mu to sada i dijagnosticirali na pregled te mu pripisali antibiotik. I ovog puta su pogriješili. Nekoliko sati kasnije, Strong opet pregledava sina i doživljava novi šok: Baylorovo oko bilo je jako natečeno, a bjelooočnica je izgledala kao da će eksplodirati ispod kapka. Usto, rasla mu je i temperatura.

Nije bilo druge nego se nanovo zaputiti u bolnicu gdje su Bayloru odmah po dolasku dana čak četiri različita antibiotika! No, tu noćna mora ne prestaje. Prije dijagnosticirani celulitis je potvrđen, ali vrlo težak i ozbiljan oblik koj ise proširio i na drugo oko.

igračke za kadu

Liječnici su majci priopćili uznemirujuću vijest da bi dječak mogao ostati bez vida na jednom oku. Naredne dane provela je u strahu i iščekivanju, no sve se dobro završilo, a infekcija se povukla.

Gumene igračke “odletjele” su zauvijek iz njezine kuće. a svoje je pratitelje preko društvenih mreža pozvala d a učine isto. Neke su opasnosti, upozorila je, nevidljive golim okom, a mogu vam gotovo pa uništiti život.

foto: Facebook Eden Strong, CafeMom

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.