Novosti i događanja

I pravobraniteljice za djecu i ravnopravnost spolova za skraćivanje prava roditeljima odgojiteljima

Roditelji u Zagrebu uskoro će primati veću novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta i to za prvo i drugo dijete. Prema prijedlogu, umjesto 1800 kuna, roditelji će za prvo dijete dobivati 3000 kuna, a za drugo umjesto 3600 čak 6000 kuna. Nešto manje nego do sada dobivat će pak roditelji za treće dijete, umjesto 54.000 kuna kroz šest godina primit će 50.000 kuna no u kraćem, petogodišnjem roku.

Roditeljima odgojiteljima mogao bi se prepoloviti broj plaćenih godina sa 15 na sedam godina

Iz Grada su kazali da se visina novčane pomoći nije mijenjala od srpnja 2011., a novost je i da će zahtjeve moći predati i partner, a ne samo roditelj djeteta.

Ovaj prijedlog trenutno se nalazi na savjetovanju s javnošću. Svi roditelji koji u trenutku donošenja nove odluke još ne dobiju rješenja na predane zahtjeve dobit će uvećani iznos dok oni koji su dobili rješenja nemaju pravo na uvećane iznose.

Još jedan prijedlog našao se na javnom savjetvanju, a tiče se izmjena Odluke za mjeru Roditelj odgojitelj. Naime, prema prijedlogu protiv kojeg je već ustala Hrvatska udruga roditelja odgojitelja smanjio bi se broj godina koliko roditelji sada mogu biti doma uz djecu. Točnije, umjesto do 15-te godine djetetovog života, roditelj odgojitelj imao bi pravo uz dijete biti do navršene osme godine.

Iako ima još nekih promjena poput one da se fiksira iznos naknade na 4250 kuna umjesto da varira u odnosu na prosječnu plaću u gospodarstvu grada Zagreba, skraćivanje trajana naknade izazvala je najviše polemike, posebno iz razloga što bi neke majke već izgubile na nju pravo.

Iz Udruge smatraju da se takvo što ne smije dogoditi jer su se mnogi roditelji upravo zbog trajanja naknade odlučili na okaz na ranijem radnom mjestu ili se odlučili za treće dijete. Napominju da pravo ostvaruje oko 5000 osoba i da bi se ovakvim potezom načinila neopisiva šteta i nepravda brojnim obiteljima.

Iz Grada u obrazloženju promjene Odluke navode da bi ju trebalo skratiti kako “roditelj ne bi izostajao. dugotrajno izvan tržišta rada”. Zanimljivo je napomenuti da su skraćivanje trajanja prava na naknadu za roditelja odgojitelja predlagali i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a neposredno i pravobraniteljica za djecu te Udruga obitelji s troje ili više djece.

Naime, za vrijeme nedavnog savjetovanja s javnošću oko strategije demografskog razvoja Zagreba od 2019. do 2031. i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Udruga obitelji s troje ili više djece naveli su negativnosti koje proizlaze iz dugotrajnog boravka kući jednog od roditelja.

Naime, navode kako će se roditelji teško nakon toliko godina ponovno moći uspješno uklopiti u stari posao posebno zbog tehnološkog napretka. Tako Pravobraniteljica smatra da bi se trajanje navedene mjere svakako trebalo skratiti i to do školske dobi odnosno do sedme godine života djeteta.

-Pravo koriste u čak 88,2 % slučajeva žene, a nije dobro njihovo dugoročno izbivanje sa tržišta rada uslijed korištenja navedene mjere – istaknula je Pravobraniteljica.

Iako nije jasno kazala da bi trebalo skratiti trajanje mjere, to se može isčitati i iz stava Helence Pirnat Dragičević, pravobraniteljice za djecu.

-Iako mjera roditelj odgojitelj pomaže obiteljima i u financijskom smislu olakšava skrb o djeci, učinci ovakve mjere dugoročno mogu ugroziti potrebe, prava i najbolji interes djeteta. Zabrinjava da su osim nezaposlenih roditelja, mjeru počeli koristiti i oni zaposleni koji su dali otkaz, ispisali dijete iz vrtića neposredno prije početka škole, odnosno prije polaska djeteta u prvi razred, kako bi još osam ili devet godina mogli primati novčanu pomoć od Grada Zagreba do djetetove 15 godine života – navela je Pravobraniteljica za djecu.

Dodala je da sam roditelj uz najbolju volju i potencijal nije u mogućnosti djetetu pružiti i osigurati sve uvjete za ostvarenje prava i zadovoljenje svih potreba.

-Uvažavajući činjenicu da dječji vrtići nisu samo mjesta „čuvanja djece“ dok roditelj radi nego mjesta koja potiču zdrav psihosocijalni rast i razvoj djeteta te mjesta u kojima se djeca odgajaju, socijaliziraju i obrazuju, onemogućavanje upisa djeteta u dječji vrtić smatramo neprihvatljivom i u suprotnosti s najboljim interesima djeteta.
Stoga predlažemo da se s posebnom pažnjom pristupi revidiranju mjere roditelj odgajatelj, budući je pravo djeteta na kvalitetan odgoj i obrazovanje iznad prava roditelja – istaknula je Pravobraniteljica.

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja stala je uz Grad da se naknada za roditelje odgojitelje izuzme od oporezivanja. Naime, od oko 450 milijuna kuna koje Grad izdvaja za roditelje odgojitelje godišnje na porez na mjeru odlazi oko 100 milijuna kuna.

Gradonačelnik je kazao da Grad Zagreb jedini ima ovakvu mjeru u cijeloj Hrvatskoj, a s njom i rast nataliteta te je najavio da će se boriti da se slična mjera donese za cijelu Hrvatsku jer se o tomu razgovaralo s partnerima i prije izbora.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.