Istaknute teme Moda i oprema

Htjeli biste urediti djeci kupaonicu po Montessori načelima? Pogledajte neke od ideja

montessori načelima

Samostalnost i sloboda bitne su stavke u Montessori načelima uređenja doma


Već smo nekoliko puta pisali kako pojedinu prostoriju u kući namjestiti i urediti po Montessori načelima. Što je Montessori? Ponovimo još jednom: Osnivačica Montessori odgojne metode je prva žena liječnica u Italiji, Maria Montessori.

Montessori je isticala je da su rani odgoj i obrazovanje, uz određene poticaje i interakciju važne pretpostavke za razvoj mozga. Njezina odgojna načela naglašavaju važnost poštovanja djeteta, njegove slobode samoizražavanja te odgoja i obrazovanja putem osjetila i pokreta. Montessori je vjerovala kako je za dobar odgoj djeteta jednako važna i brižljivo pripremljena okolina kao i aktivnosti koje razvijaju sve dječje sposobnosti, kreativnost te neprestano istraživanje.

Cijelu kuću možete urediti prema Montessori načelima kao na primjer kuhinjudječju sobu ili krevet, no danas se posvećujemo kupaonicama. Evo inspiracije:

Montessori principu

Dijete može imati i svoj vlastiti spremnik za vodu koji djeluje na principu kupaonskog lavaboa. Omogućuje potpuno samostalnost.

montessori principu

Ako nemate veliku kupaonicu, set za dječju higijenu može biti pričvršćen i za kadu.

montessori principu

Uz pomoć silikonskih držača s kukicama spustite ručnike i ostale potrepštine na djetetovu razinu.

montessori principu

Neka pribor za njegu i higijenu bude na jednom mjestu i lako dostupan.

Prostor za vršenje nužde također treba biti lako dostupan djeci. Opremite ga higijenskim potrepštinama, pelenama ili gaćicama za presvlačenje i literaturom ako se dijete voli zabaviti dok sjedi.

Montessori načelima

Ako dijete od malih nogu učite na wc školjku, treba mu osigurati primjerenu wc dasku za djecu i stepenicu kako bi mu put do nje bio otvoren.

montessori načelima

Ogledalo u djetetovoj razini važan je dio Montessori kupaonice.

montessori načelima

Stepenica koja će djetetu omogućiti samostalnost i dostupnost nekih viših predmeta je također obavezan detalj kupaonica inspirirnih Montessori naukom.

 

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.