Novosti i događanja

Hrvatska u svjetskom vrhu po promicanju dojenja: Čak 82% djece dojeno je od rođenja do izlaska iz rodilišta

promicanju dojenja

Promicanju dojenja u sve više Hrvatskih bolnica pristupa se već po porodu


Prema najnovijim podacima Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu kada je riječ o zaštiti i promicanju dojenja. Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja, u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu predstavljeni su podaci koji Hrvatsku smještaju među pet najuspješnijih razvijenih zemalja po provedbi inicijative „Rodilišta prijatelji djece”, što je doprinijelo tome da je 82,7% djece u Hrvatskoj od rođenja do izlaska iz rodilišta isključivo dojeno.

Hrvatska je u svibnju 2018. godine potpisala Rezoluciju Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu dojenčadi i male djece, koja preporučuje isključivo dojenje u prvih šest mjeseci te dojenje uz adekvatnu nadohranu od šestog mjeseca života.

– Po ranom dojenju visoko smo među razvijenim zemljama, no u Hrvatskoj još uvijek broj isključivo dojene djece poslije prva tri mjeseca djetetova života značajno pada te je do navršenih šest mjeseci života samo 13,2% djece isključivo dojeno.* Dobri rezultati inicijative ‚Rodilišta prijatelji djece’ pokazuju da je u Hrvatskoj prepoznata važnost dojenja, kao i pozitivni učinci dojenja na društvo. Stoga vjerujem da je sada pravo vrijeme da zajedno  napravimo potreban dodatni iskorak za dobrobit djece i majki –  izjavila je zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković.

S ciljem daljnjeg unaprjeđenja skrbi za djecu i majke ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić predstavio je prijedlog Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2018. do 2020. godine, koji je upućen Vladi Republike Hrvatske u proceduru donošenja.

Cilj je Nacionalnog programa povećati udio isključivo dojene djece, nastaviti promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje zajednice na zaštiti i promicanju dojenja.

promicanju dojenja

– Zaštita i promicanje dojenja te potpora dojenju predstavljaju javnozdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja, pa tako i Republike Hrvatske. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je osnivanje banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece, te je njeno osnivanje uvrstilo u Strateški plan 2018. – 2020. godine. Za adaptaciju prostora banke humanog mlijeka u sklopu KBC-a Zagreb u Petrovoj ministarstvo je u Državnom proračunu za 2018. godinu osiguralo tri milijuna kuna – istaknuo je ministar Kujundžić.

Na važnost majčina mlijeka za zdravlje najranjivije djece podsjetio je i ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić, koji je izvijestio o napretku u osnivanju banke mlijeka, čije su osnivanje podržali brojni građani i tvrtke na prošlogodišnjoj UNICEF-ovoj utrci Mliječna staza.

Za unaprjeđenje kvalitete usluge za majke i bebe osobito je važna održivost standardā podrške dojenju koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima. Ovom je prigodom ministar svečano uručio priznanja rodilištima koja su reocjenom potvrdila status prijatelja djece – rodilištima u  Kninu, Koprivnici i Vinkovcima te rodilištu Kliničke bolnice „Merkur” u Zagrebu.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.