Novosti i događanja

Hrvatska u malom – kroz zabavu i niz atraktivnih igara djeca će učiti o svojoj zemlji

Među zanimljivijim sadržajima za djecu muzeja Hrvatska u malom bit će Čarobno ogledalo

Zagreb će prema uzoru na slične projekte u inozemstvu uskoro dobiti Tematski park „Hrvatska u malom“. Tematski park gradit će se u Novom Zagrebu, južnije od Avenue Moll centra, zapadno od ulice Savezne republike Njemačke odnosno Travnog, preko Avenije Većeslava Holjevca do Sigeta na zapadu, a trenutno je u tijeku natječaj za idejno rješenje koje će biti poznato do kraja godine.

Prema ideji arhitekta Alana Brauna, Hrvatska u malom bi trebao biti muzej na otvorenome, koji će prezentirati raznoliko i bogato hrvatsko tradicijsko graditeljstvo koje će biti obogaćeno i prezentacijom nematerijalne kulturne baštine. Prostor će biti podijeljen na pet područja Hrvatske – Središnja, Istočna, Gorska, Primorska, Istra i Dalmacija.

Svaka regija bit će predstavljena kroz objekte kakvi su se gradili u prošlosti na tom području pa će se tako u prezentaciji središnje Hrvatske između ostalih graditi čardaši, a u prezentaciji Dalmacije kamene kuće s ognjištem. Na podu će biti atraktivna i velika maketa Hrvatske koja će biti centralno smještena i na kojoj će se prikazati karakteristična arhitektura prema geografskim i prirodnim karakteristikama.

-U stalnom postavu omogućit ćemo posjetiteljima svih dobnih skupina, kao i osobama s posebnim potrebama, niz interaktivnih dijelova nudeći im otkrivanje zanimljivih predmeta i njihovih priča, kvizove znanja, kao i niz taktilnih i zvučnih elemenata koji će posjetitelje povezati s izloženim tradicijskim objektima i pomoći im u razumijevanju života u prošlosti na jednostavan i zanimljiv način – pojasnili su iz Grada.

Posjetiteljima svih dobnih skupina učenje kroz igru bit će omogućeno da se aktivno uključe i nauče plesati određeni ples, pjevaju određenu pjesmu, osjete kako se mijenja maska i slično.

-S obzirom na to da bi ovaj tematski park trebao osobito dobro biti posjećen od strane najmlađe publike, odnosno djece vrtićke, predškolske i školske dobi, u stalnom postavu osmislili smo pojedine dijelove koji će biti namijenjeni najmlađima. Tako će djeci biti dostupno učenje kroz zabavu uz čitav niz atraktivnih igara gdje će moći učiti o nematerijalnoj baštini – pojasnili su iz Grada.

Među zanimljivijim sadržajima za djecu trebalo bi biti Čarobno ogledalo na kojemu će posjetitelj moći vidjeti kako bi izgledao u pojedinoj narodnoj nošnji. Bit će i razni kvizovi znanja namijenjeni raznoj dobi posjetitelja, video igre za mlađe posjetitelje i sl.

Osim izložbi i tematskih prezentacija regija, gradova i slično bit će organizirana i predavanja, radionice na kojima će se učiti određene vještine i tehnike izrade pojedinih predmeta.

foto: Antonio Manfredonio,Simone Ramella

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.